Цветанов за скандала с подслушването: Предпоставки е едно, доказателство е друго

Цветанов за скандала с подслушването: Предпоставки е едно, доказателство е друго
Цветанов за скандала с подслушването: Предпоставки е едно, доказателство е друго / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Досъдебното производство трябва да приключи, за да бъдем обективни в оценките, каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, зам.-председател и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, по повод резултатите от проверката на прокуратурата за подслушванията. „Предпоставки е едно, доказателство е друго”, каза Цветанов след констатацията на прокуратурата, че има редица нарушения в използването на автомобила за наблюдение.

„Извършена е една проверка в много кратки срокове на този етап и на база на тази констатация, която има от тази проверка, е образувано досъдебно производство спрямо длъжностни лица, които имат пряко отношение към контрола, който трябва да бъде осъществяван. Нека това досъдебно производство да приключи, за да бъдем обективни в оценките, които даваме”, коментира Цветанов в Елин Пелин, цитиран от „Фокус”.

„Попитахте ли лидера на БСП - какво се случи с документите, които бяха с гриф „класифицирана информация”, и бяха изнесени преди неговото освобождаване от министерското кресло? Той не обслужва ли и не обгрижва ли организираната престъпност, когато е предоставил тази информация? Защото, след като не е намерена, значи тя е в ръцете на организираната престъпност. Това са доклади и информация, която касае организираната престъпност на България. Нека Станишев каже - къде са тези доклади”, настоя Цветанов.

„Аз нося политическата отговорност и заставам пред вас, без да се притеснявам от нищо от това, което съм правил. Винаги съм допринасял да има прозрачност и реален контрол с въвеждането на парламентарната подкомисия”, изтъкна Цветанов.

„Ако ГЕРБ спечели изборите, и ако премиерът бъде натоварен с мандат, а той ще бъде определен от ГЕРБ за премиер, и ако прецени, че мога да бъда отново министър на вътрешните работи, ще окажа пълно съдействие за реализирането на тези нови нормативни уредби, които са предадени като пакет от законодателни промени от прокуратурата”, заяви още Цветанов.Междувременно настоящият министър на вътрешните работи Петя Първанова се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, за да получи от него резултатите от проверката.

На специална пресконференция днес от Прокуратурата информираха за резултатите от проверката в МВР по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за нерегламентирано подслушване. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че са констатирани злоупотреби със служебно положение, както и злоупотреба с мобилната техника за подслушване.

Образувани са пет досъдебни производства срещу трима директори в ресорната служба Дирекция „Оперативни технически операции” (ДОТО) - София, и един служител в нея.