Цветанов след размириците в бежанския лагер: Политиците да бъдат много обрани
Цветанов след размириците в бежанския лагер: Политиците да бъдат много обрани / БГНЕС, архив
Цветанов след размириците в бежанския лагер: Политиците да бъдат много обрани
91368
Цветанов след размириците в бежанския лагер: Политиците да бъдат много обрани
  • Цветанов след размириците в бежанския лагер: Политиците да бъдат много обрани

Председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов заяви, че още при затварянето на центъра в Харманли е трябвало да влязат медицинските екипи.

След размириците в Харманли: 24 ранени полицаи и над 200 души задържани

"Трябваше веднага медицинските екипи да влязат вътре, за да може и самите бежанци да са спокойни, че това затваряне е продиктувано от тези медицински причини. Може би там имаше и други провокативни действия, които бяха наслагвани във времето - протестите, които се провеждаха от дадени политически сили, които развяваха знамената си там, които не живеят в Харманли, а просто отиват, за да могат да бъдат забелязани и да си предадат съответните политически послания. Това не е решение на проблема. В момента политиците трябва да бъдат много обрани и да не сме част от провокирането на напрежение между местните жители и бежанците, които са в лагера", каза Цветанов.

Бъчварова: Бежанците в Харманли са искали да бъдат пуснати и да тръгнат към Сърбия

Той изрази убеждението си, че диалогът, изграден в последните часове, е дал успокоение и местните лидери, които са възприети от хората, те са повярвали и предвид действията на полицията има успокоение. "Но не е нормално да отива някой да провокира бежанците, да има посегателства върху тях. Сами разбирате, че тогава те започват да се движат на по-големи групи и това създава допълнително напрежение към местните хора и се създава тази вражда, провокирала това, което се случи", каза шефът на вътрешната комисия в парламента.