Цветанов: От над 10 години Петров е оперативно интересно лице
Цветанов: От над 10 години Петров е оперативно интересно лице / cнимкa: Sofia Photo Agency
Цветанов: От над 10 години Петров е оперативно интересно лице
26007
Цветанов: От над 10 години Петров е оперативно интересно лице
  • Цветанов: От над 10 години Петров е оперативно интересно лице

Държавата трябва да победи. Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира обявената вчера от премиера Бойко Борисов война с организираната престъпност.

По повод повдигнатото обвинение към Алексей Петров, Цветанов обясни, че бившият съветник в ДАНС е "на по-високо ниво от всички останали". Вътрешният министър допусна, че Петров може би е предполагал за действията на МВР.

Вътрешният министър допусна, че е възможно Алексей Петров като съветник в ДАНС да е опъвал политически чадъри над определени хора и да е оказвал натиск върху други. В кулоарите на парламента вътрешният министър обясни, че от над 10 години Петров е оперативно интересно лице.

По повод контактите си с Алексей Петров, Цветанов разказа, че преди време се е срещал с него, но  „това беше среща, на която да се създаде някакъв начален контакт". „Беше минал на изслушване в Комисията за контрол на ДАНС. Обадих се на секретарката, направих среща, на която присъства и главния секретар, но нямаше нищо, което да бъде по същество. Каза, че може би причината, за това, че той е отстранен от ДАНС, съм аз,аз съм един от основните виновници. Казах му, че това не е основателно и работя само на принципна основа", уточни още Цветанов. 

„Октопод" е операция, която дава начало на борбата с организираната престъпност, корупцията и срастването на организираната престъпност с държавния апарат", каза още Цветанов в кулоарите на парламента. „Няма натиск от чужди служби в дейността на МВР или ДАНС", каза Цветанов. „Естествено, когато сме обединени всички заедно, сме много по-силни, отколкото всяка една държава членка да действа отделно", обясни вътрешният министър факта, че се действа в партньорство.

Операция „Октопод" е заслуга в по-голямата си част изцяло на Министерството на вътрешните работи и ДАНС, съвместно с Прокуратурата и тези екипи, които направихме за борбата срещу организираната престъпност", каза още Цветанов.

„Липсата на политическа воля в управляващите и министър-председателите, които са били през последните 10 години е довело да днешното състояние, което ние реализираме. Ако не бяхме направили това, сигурно Октопода щеше да се разраства и да става много по-голям, което щеше да бъде пагубно за демокрацията и държавата. Имало е форми и начини за обсебване на дадени политически лица, които да бъдат  в услуга и да не се работи по същество", заяви още вътрешният министър. Той допълни, цитирайки популярния израз „Мафията си има държава", че се надява в бъдеще това явление да не се повтаря.

Полицейската акция „Октопод" беше проведена на 10 февруари в столицата. 13 души бяха задържани в хода на операцията, която беше продължение на акциите "Наглите 1" и "Наглите 2". Сред арестуваните беше и Алексей Петров-Трактора, съобщи МВР. Задържани бяха още братята Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Марчело Джотолов-Марчело, Момчил Кръстев, Николай Велков и Лозана Славчева.