Цветанов: Давал съм разрешение за СРС след съда
Цветанов: Давал съм разрешение за СРС след съда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"Нямам актуален коментар. Мисля, че днес бе много ясна позицията на ЕНП в лицето на председателя на групата в ЕП Джоузеф Дол". Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов в коментар за това, че от ЕК проверяват скандала с подслушванията у нас, предаде БГНЕС.

Скандалът получи международен резонанс. Лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад заяви, че незаконното подслушване на опозиционни български политици подкопава демокрацията в страната. Междувременно председателският съвет на Европейския парламент (ЕП) взе решение темата за масовите незаконни подслушвания в България да бъде разпределена за разглеждане на комисията по Граждански права, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ).

По думите на Цветанов, докато прокуратурата не си свърши работата, не е нужно политиците да тълкуват различно всичко това, което е било съобщено до този момент.

„Разбира се, че ние също сме против незаконното подслушване и затова през целия мандат съм се стремял точно към това. Всичко, което се извърши, което е в компетентността на един министър - да спазва законите, аз съм ги спазвал. И ви уверявам, че всяко едно искане и разрешение, което съм давал, е било в рамките на закона, след като е имало разрешение от съда. Кажете къде се доказа незаконно подслушване", запита Цветанов.

Бившият вътрешен министър благодари на прокуратурата, че в кратък срок е успяла да направи първата констатация.

„Знаете, че в момента са назначени съответните експертизи и това, което чух от професионалното ръководство на МВР, от Калин Георгиев и познавайки капацитета на служителите и професионализма, който имат, вие представяте ли си, че някой ще отиде и с една отвертка ще изтрие информацията. Чрез новите технологии има възможност да се активира тази информация. И аз съм убеден, че това е направено. Срокът, който бе визиран от прокуратурата говори за срок, в който аз вече не съм министър на вътрешните работи, но аз вярвам в професионализма на служителите и знам, че никой от тях няма да си превиши правата и да направи нещо, което е незаконно", заяви още Цветанов.

В края на март председателят на социалистическата партия Сергей Станишев изнесе анонимен сигнал, в който се твърди, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов незаконно е подслушвал немалко известни хора. Според Станишев информацията е получена на служебната му поща в червената централа и не е подписан, но се твърди, че подателят е служител на МВР. Лидерът на БСП предаде сигналът на главния прокурор Сотир Цацаров и настоя веднага да бъде направена проверка, защото скандалът би бил чудовищен, ако се окаже истина.

Прокуратурата започна проверка по сигнала на червения лидер. Екип от 10 прокурори, ръководени от заместник градския прокурор Роман Василев, направиха пълно изследване на автомобилите на МВР, оборудвани с техника за подслушване, бяха разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Проверката показа, че са налице предпоставките за незаконно подслушване, но не беше даден категоричен отговор дали подобно нерегламентирано подслушване действително се е вършело. Не е ясно и дали са били прилагани СРС-та спрямо политици и общественици, тъй като служител на СДОТО е изтрил всички данни от системата.