Цветан Василев
Цветан Василев / БГНЕС, архив
Укриващият се от години в Сърбия обвиняем за фалита на КТБ Цветан Василев потвърди, че няма намерение да се яви пред Темида. Това се разбра от декларираната готовност уж да бъде разпитан от спецсъда по делото, но пак с уговорката това да стане индиректно, чрез видеовръзка.

От негово име декларацията прочете адвокатът му по време на днешното заседание, на което защитниците задаваха въпроси на основния свидетел по делото Бисер Лазов.

Цветан Василев източил от КТБ 9,7 млн евро през фирма на подставено лице за кораб фантом

Неведнъж досега ексбанкерът е заявявал намерение да даде видеопоказания. И неведнъж прокурорите по мегаделото са казвали, че искат да чуят показанията на Василев, но да се изправи пред съда, не през видеовръзка. Това се повтаря вече пет години неизменно, по един и същи сценарий, докато процедурата по екстрадиция, поискана от българската прокуратура, продължава да виси в белградския съд.

България окончателно спечели делото срещу Оманския фонд

В декларацията, прочетена днес в залата, Василев твърди, че основният свидетел по делото е с фрагментарни спомени. В подкрепа на думите си, той припомня, че трезорът имал значителни активи, които не са споменати в папките по делото. Така или иначе, укриването от съда на Василев продължава. Продължава и демонстрацията на мнима готовност за даване на показания и задочни декларации по този или онзи детайл от сагата КТБ.

Заедно с още 17 души Василев е подсъдим за източването на над 2,5 милиарда лева от фалиралата преди пет години банка.