Цветан Цветанов: Всичко, свързано с политическите партии в център-дясно, е съвсем реалистично
Цветан Цветанов: Всичко, свързано с политическите партии в център-дясно, е съвсем реалистично / netinfo

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в предаването „Денят” на Дарик радио днешната новина, че партия ГЕРБ се обявява за подписване на споразумение с десните политически формации, членуващи в Европейската народна партия за съвместно управление след следващите парламентарни избори.

Всичко, свързано с политическите партии в център-дясно, е съвсем реалистично, заяви Цветан Цветанов и добави:

"Смятаме, че това е една добра идея, която може да бъде реализира съвместно с всички политически формации, с гаранцията на ЕНП. Тук говорим за рамков договор, а в момента смятам, че не е много редно и коректно да даваме каквито и да е било отговори в тази посока кой ще бъде с мнозинство, кой ще бъде с по-малко и т.н".

На въпрос дали това означава, че ГЕРБ при никакви обстоятелства няма да се коалира с БСП, Цветанов отговори:

"С такъв рамков договор, когато си член на ЕНП, аз само мога да уточня, че в момента ние сме в процедура по пълноправно членство на ЕНП, мога да кажа, че точно този рамков договор и с тази гаранция от ЕНП, вече отпадат всякакви други подобни спекулативни мнения и коментари в тази посока".

Ето и някои реакции на предложението на ГЕРБ към партиите - членове на ЕНП, за съвместно управление

Пламен Юруков:

По един много некоректен начин се прави това предложение. Нито е имало някаква среща помежду ни, нито е изпратено първо към . .. аз всъщност разбирам от вас за подобно предложение. Сроковете са изключително несериозни, не може от понеделник да се иска до четвъртък да бъде подписано подобно нещо, точно преди инспекцията на ГЕРБ от Европейската народна партия. Второ, ние имахме едно споразумение с тях за Елин Пелин, което те го денонсираха едностранно, т.е. вече с тях имаме опита, че не си спазват споразуменията, които правят. Така че има много въпросителни около това нещо. Но най-странен си остава начинът, по който го правят.

Ако изключите всички тези негативи, които изброихте, за начина, по който се прави, има ли почва за такива едни разговори?

Пл. Юруков:

Има, има, аз дори обсъдих, така, с някои от колегите по телефона, за следизборно споразумение има вероятност подобно нещо да бъде прието. Лично аз обаче се съмнявам, че след евентуални избори ще се стигне до подобно нещо. Според мен ГЕРБ много е по-вероятно да управлява с БСП, отколкото със СДС или десните партии. Но това е само мое предположение, нали, дано да не съм прав.

Г-н Борисов и днес е казал, че тази идея е един от начините да ви докаже, че няма да управлява със социалистите?

Пл. Юруков:

Това аз не бих го приел като доказателство, тъй като примерите за коалиции на ГЕРБ и БСП в многото общински съвети говори за обратното.

Даниел Митов:

ГЕРБ все още не е член на ЕНП и ми се струва като някакъв опит за легитимация на ГЕРБ като дясна или дясноцентристка партия, това предложение. Не виждам защо ДСБ трябва да подписва подобно споразумение, при положение че никой не може да ни заподозре в симпатии към която и да е от партиите в тройната коалиция.

Трябва да свършим много работа самостоятелно. За предстоящите избори ще се готвим много сериозно, а за бъдещи взаимодействия ще говорим впоследствие. Освен споделянето на общи принципи и програма едно от нещата, които бяха категорично споменати, е осъждането на комунизма и категоричното отхвърляне на всякакво присъствие на бившия му репресивен апарат в обществения живот и политическия живот на страната.

Що се отнася до неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, аз лично съм го чувал да легитимира някак си този репресивен апарат. Отговорът на този въпрос е същият, какъвто дава и Георги Първанов, а освен това и в листите на ГЕРБ, и сред кандидатите за кметове на ГЕРБ на последните местни избори имаше сериозен брой бивши щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност, което е нещо недопустимо за нас. Заявките и няколкото остри реплики към правителството не правят автоматично една партия дясна.

Дори и членството й в ЕНП не би я направило?

Д. Митов:

Вижте, членството в ЕНП вече е съвсем друго нещо. То не е факт. Ако стане, което изобщо не е сигурно, нито пък има нещо предопределено, тогава вече можем да дискутираме това. Но ние няма как да преразгледаме своето отношение към историята и към това как се чете тя от десните партии в България.

Стефан Личев:

Първо, малко е интересно - все пак кандидат-членът кани членовете на ЕНП. Но ние сме принципно съгласни да водим разговори, искахме много отдавна подобни разговори с всички в дясното и центристкото пространство. Така че аз приветствам една подобна среща, на която, разбира се, първо трябва да се водят разговори, защото иначе малко като ултиматум звучи - елате да подпишем. И там вече можем да говорим, още повече че има достатъчно време, за да говорим след изборите какво ще стане.

Според мен трябва да се говори сега, преди изборите, какво трябва, за какво взаимодействие трябва да имат партиите, членки на ЕНП.

В сряда сега в нашата централа поканихме ръководството на СДС. На такива разговори ще поканим и ръководството на ГЕРБ, и на ДСБ, и другите партии, за да може наистина да започнем едни консолидации и по места, и изобщо по всички национални въпроси. И мисля, че това е правилно, но, както се казва, да не прескачаме направо да говорим за подписване на нещо, за което още не сме и разговаряли помежду си.

Александър Праматарски:

Предстои мониторинг, т.е. проверка на Европейската народна партия, дали партията на Бойко Борисов е дясна, дали е достатъчно узряла, за да бъде член на Европейската народна партия. И аз смятам категорично, че цялата тази акция е продиктувана не от някакви искрени намерения, а точно от тези съображения. Което вече хвърля доста голяма сянка на съмнение.

Първо, това, което искам да кажа, е, че когато една партия иска да стане член на Европейската народна партия, не прави декларации пред медиите преди посещение, а кани и иска среща с партии, където иска да стане член. Второ, не се определят предварително формати и условия и не се поставят ултиматуми. И ако някой иска наистина да се постигне такова споразумение, не се правят декларации, а се обръща към съответните партньори, с които иска да се разговаря. Затова смятам, че тези намерения не са искрени.

Демократическата партия се отзовава винаги на разговори, когато смята, че те са сериозни и са поставени на партньорска основа. Така че, пак казвам, когато се... някой инициира подобни разговори, не трябва да се поставят предварителни условия и да се правят пиар акции.