/ / iStock/Getty Images
Проф. Слънчева: Ваксините срещу COVID-19 категорично не пречат на забременяването
„Ако преждевременно родено дете се зарази със SARS-CoV-2, заболяването би могло да протече с усложнения, като склонност към тромбози, засягане функцията на черния дроб, дихателна недостатъчност, изискваща кислородолечение или апаратно дихателно подпомагане. Ако майката е получила ваксина по време на втория триместър на бременността и по-късно, част от нейните антитела преминават пасивно през плацентата и могат да са относителна защита за новороденото. Освен това, реално при ваксинирана бременна, не се очаква да се разболее от COVID-19 или ако се разболее заболяването ще протече леко. Общото състояние на бременната няма да е засегнато и това няма да се отрази тежко на плода“. Това посочва проф. д-р Боряна Слънчева – началник на Клиниката по неонатология към Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в интервю за кампанията „+ мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. 

Боряна Слънчева
Министерство на здравеопазването

332 нови случая на COVID-19, излекуваните са над 7000

„Бременни жени, боледуващи от COVID-19 през първия триместър на бременността, могат да направят спонтанен аборт. В по-късните месеци на бременността могат да загубят плода или да родят преждевременно недоносено дете с ниско тегло“, казва още проф. Слънчева.

По думите ѝ ако бременни жени боледуват в последния триместър на бременността, има изоставане в теглото на плода, като след раждането се очакват и наблюдават проблеми с адаптацията – необходимост от кислород, затруднения в храненето (повръщане, лоша тегловна крива) и необходимост от лечение.

Началникът на Клиниката по неонатология към болница „Майчин дом“ посочва, че ваксините предпазват майката, а индиректно и плода. По думите ѝ по принцип COVID-19 инфекцията протича по-тежко при бременни и изисква активно лечение.

„Бременната е с променен имунен статус, склонност към тромбози, промяна във физиологията на дишането, повдигната диафрагма поради увеличаване на матката с напредване на бременността. Всичко това се отразява върху тежестта на протичане на заболяването“, обяснява проф. Слънчева.

Тя посочва още, че за периода на пандемията в Клиниката по неонатология към „Майчин дом“ са се родили 165 бебета на майки с COVID-19. С проблеми са били деца на майки с придружаващи заболявания като диабет, прееклампсия, хипертония и др. Част от тези деца са били приети в неонаталното интензивно отделение и се е наложила апаратна вентилация с продължителен болничен престой и сериозно лечение, а други са били на кислород и венозни вливания.

По отношение разпространявания предимно в социалните мрежи мит, че ваксините срещу COVID-19 пречат на забременяването проф. Слънчева е категорична: „Няма такъв риск. Това са фалшиви информации“. Тя съветва бременните жени с хронични заболявания и особено тези с диабет, както и страдащите от заболявания, протичащи с потиснат имунитет, да се ваксинират срещу COVID-19, като препоръчва ваксината да се постави след първия триместър на бременността.