Обмисляме седмокласниците, които са в болница, да могат да се явят на национално външно оценяване през есента. Това каза министърът на образованието Галин Цоков пред журналисти на семинар в Старосел.

"В рамките на този месец и половина ние се опитахме да очертаем няколко важни проблема, на които ще търсим решение през следващите седмици, месеци, а дори и години. Това, което е важно да кажем, е, че ние започнахме с отварянето на няколко нормативни документи и графикът за учебните дейности през следващата година и изпитите", допълни министърът.

От думите му стана ясно, че са въведени промени в изпитите за външното оценяване за 7 и 12 клас. Обсъдени са били и промени в учебните програми.

"Промените в учебните програми не изискват промяна на учебниците или нови учебници. Това го правим, защото един от принципите на нашето управление е приемственост", заяви той.

Важно за учениците: МОН предлага промени в програмите по някои предмети от 1 до 10 клас

"Като експерт в областта на педагогическите науки мога да кажа, че изпитът след седми клас, или националното външно оценяване, не търси само външна оценка на постигнатите от учениците компетентности, а изпълнява и още едно важно значение. Това е приемен изпит за желаните от децата и техните семейства гимназии, профилирани училища и професионални гимназии. И този изпит е натоварен с много очаквания - както на родителите, така и на учениците, с много усилия и може би не само през една учебна година, за да се представят те най-добре на него и да получат най-висок бал, за да могат да бъдат приети в най-добрите училища", допълни той. 

"Анализирахме, че в самия закон са поставени условия, свързани с кандидатстването след седми клас, което да се извърши на базата на резултатите от външното оценяване след седми клас. Това означава, че резултатите от тези изпити влизат в балообразуващата оценка, като по този начин външното оценяване се превръща на практика в приемен изпит - нещо, което селектира децата и предопределя веднъж завинаги техния образователен път, а може би и житейски, и професионален път, отбеляза министърът. "Затова търсим решение на този проблем и ако децата, поради някакво обстоятелство се разболеят или се случи нещо в семейството, или получат някакъв срив, психологически, не могат да се представят най-добре, или изобщо не могат да положат изпита, да могат да го направят, защото досега такива ученици получаваха служебни нули, като резултат. Смятаме, че това не само не е справедливо, но и ограничава достъпа на тези ученици до качествено образование", заяви министър Цоков.

"В последните дни работим с моя екип, за да се реши за учениците в седми клас, които са в болница, или имат много сериозна причина, свързана с болест или с определена трагедия в семейството, за да можем да намерим верния начин тези деца да получат втори шанс и да могат да покажат най-доброто от себе си, обясни образователният министър. Той уточни, че се обмисля такава дата за изпити след седми клас за външно оценяване, като единият вариант е да бъде през есента и тези деца ще може да получат възможност да се класират извън класирането, без да нарушават класирането на другите ученици в съответните училища, в които те желаят, обаче, ако постигнат бала, с който се приети учениците в съответното училище. Това е един доста сложен процес, който все още го обсъждаме и не мога да  го обявя като решение, но и вчера с омбудсмана говорихме, че това е една възможност, която ще даде справедливост и по-голям шанс за част от децата, които през последните години са били ощетявани", каза министър Галин Цоков.

Той увери, че от МОН ще се опитат да направят по-видими критериите при външното оценяване на матурите - критериите за оценка, особено на есетата, и на преразказа след седми клас.