Общият брой на избиратели е 6 млн. и 632 хиляди и 375 избиратели. Общо страната 13 234 избирателни секции гласуваме за президент и вицепрезидент на балотажа. В болници и други социални има 181 секции, толкова има секционните избирателни комисии за карантирани лица. За местата за лишаване от свобода има общо 14 образувани СИК. Извън страната са 749 секции. Поради заболяване на лицата в СИК в две от секциите зад граници са закрити. Това съобщиха от ЦИК.на брифинг.

С 2 машини ще се гласува в общо 1981 секции в страната, а зад граница -  208 секции ще ползват машинен вот. В 9079 секции ще се гласува с машини страната.

Безпрецедентно: Изчезнаха картите за машините в секция в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО)

Към 10 и 30 часа има 1 жалба и 6 сигнала постъпили към ЦИК. Част от сигналите са за нарушения на избирателни права, стана ясно още от думите на говорителя на ЦИК Росица Матева. Има и сигнал за предизборна агитация, който ще бъде разгледан.

6 машини вчера не са стартирали и ЦИК е решила да се мине към хартиени бюлетини. За днешния ден са 15 устройства. За едно от тях батерията е паднала, след като захранването не е включено. В една секция в Бургас по някакъв начин са изчезнали петте карти, които се вкарват в четците на машините, въпреки че вчера са били приети в изборните помещения, уточни Росица Матева.

В 4 от секциите зад граница не са стигнали изборните книжа, уточни Цветозар Томов от ЦИК.