/ iStock/Getty Images
Приключило е обучението на членовете на РИК
„За изминалата седмица ЦИК прие методически указания за СИК и РИК. Назначи съставите на секционните избирателни комисии извън страната – това са 465 избирателни секции. И от Германия имаше подусловие. ЦИК прие и решение за препоръчителния начин на сгъване на избирателната бюлетина”, обясни говорителят на ЦИК Таня Цанева на брифинг, цитирана от NOVA.

Вече е приключило обучение на служителите в РИК, а след което ще се проведе обучение на членовете и на СИК. То ще се провежда онлайн. Където това не е възможно, обученията ще се проведат в много малки групи и при спазване на всички епидемиологични мерки.
 
В ЦИК са постъпили множество сигнали за сведения. По една от постъпилите жалби от ЦИК са открили нарушение – в предизборен агитационен материал са използвани религиозни знаци и изображения. 27 март е последният ден, в който социологическите агенции могат да се регистрират. Към момента броят им е 4.

Ще има ли забавяне на изборните резултати (ВИДЕО)

Според Димитър Димитров протоколите за гласуване са направени елементарно и единственият вариант да се допусне грешка е, ако тя е умишлена.

"Протоколът е максимално улеснен, няма различен вид недействителности. Премахнати са някакви юридически показания. Максимално е улеснен, дори без да е необходимо познание и поготовка", каза той.

От политическа партия ГЕРБ заявиха на брифинг, че протоколът са неясен, объркващ и труден за попълване. От партията видяха в това провокация и начин за създаване на криза.

ЦИК показа бюлетината и обясни как да гласуваме машинно (СНИМКИ)

"ЦИК няма да променя протоколите, защото в тях няма нито един ред, който да не съответства на изискванията на Изборния кодекс. Всяка политическа партия, която участва в изборите, провежда своята предизборна кампания", подчерта Цанева.