/ БТА
Изборните протоколи на пет многомандатни избирателни района все още не са пристигнали в Централната избирателна комисия. След като получи всички изборни книжа, ЦИК ще започне повторно преброяване, след което следва да обяви окончателните резултати и разпределението на мандатите.

От районните избирателни комисии обясняват забавянето със сбъркани протоколи на СИК, смесеното гласуване на хартия и машини, както и с факта, че много членове на СИК са сумирали преференциите от хартиените и машинните протоколи, предаде БНТ.

Районните избирателни комисии продължават да предават материали и изборни книжа

Рано тази сутрин в ЦИК пристигнаха документите от 28 РИК - Търговище. Комисията се е забавила, тъй като заради един конкретен казус се е наложило да се събере отново, което отнело около 5 часа, обясни председателят на 28 РИК - Диана Игнатова. Иначе, според нея, забавянето в броенето на бюлетини е заради видеонаблюдението и смесеното гласуване е не повече от час-два.

След обработката на всички изборни книжа, от ЦИК ще направят анализ на причините за забавянето в броенето.

До 6 април ЦИК трябва да обяви окончателните резултати от вота в неделя, а до 9-и - поименния състав на 49-ото Народно събрание.