В ЦИК са пстъпили сигнали за доста сгрешени протоколи в страната. Основната причина е, че СИК са попълвали и сумирали преференциите. Ние одобрихме протокола да не се сумират преференции, защото там има много грешки. Не сме направили анализ все още. Като пристигнат всички протоколи от РИК, в ЦИК ще се прави повторно въвеждане на протоколите. След това се прави анализ на несъответствията и се проверяват оригиналите на протоколите на СИК, и тогава вече ще можем да направим такъв анализ. Това каза на брифинг заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Остават още около 40 протокола, за да приключи първичното въвеждане на данните в системата, разкри още тя.

В ЦИК вчера са постъпили 123 сигнала и жалби. Общо 122 машини не са работили в изборния и предизборния ден, а тепърва ще се установяват причините за проблемите с тях.

При почти 100% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС е на първо място, 6 партии влизат в парламента

"Нямаме постъпили сигнали за нарушения от Турция", отговори говорителят на ЦИК на журналистически въпрос.

По думите ѝ с оглед на сигналите, изборният ден е преминал спокойно. Окончателните резултати ще съобщят най-късно четири дни след изборите, както е по закон - в случая 6 април. Предстои повторно въвеждане на данните от СИК. При неустановени несъотвествия, ще се прегледа всеки протокол и ще се отстранят всички несъответствия. 

"С въвеждането на протоколите от чужбина този път се справихме доста бързо. Те бяха попълнени без грешки, много малко бяха върнати, за да бъдат коригирани", коментира още тя.

ЦИК все още не са правили оценка дали видеонаблюдението е забавило изборния процес или не.