Според председателят на ЦИК няма причини изборите да не са на една и съща дата
9-и или 23-и юни са най-вероятните дати за провеждането предсрочните парламентарни избори в България. Това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова след срещата с президента Румен Радев.

Тя отново подчерта, че ако изборите не са на една и съща дата, а са през една седмица това ще създаде доста затруднения. 

"Аз и при президента казах сроковете, които са определени от Избирателния кодекс за обявяване на резултати и избраните кандидати. Това ще ни доведе почти до невъзможност да протече процесът, както трябва, но ако ме питате за 23 юни, което е разлика две седмици след 9 юни, мисля че няма да има такива проблеми", каза председателят на ЦИК. 

Няма причини изборите да не са на една и съща дата, каза тя. "Ако изборите са на една и съща дата ЦИК има възможност да ги проведе. Когато двата избора са на един ден предвид това, че доста разходи могат да бъдат спестени и най-вече, че избирателите няма да ходят два пъти до избирателните секции, от страна на Централната избирателна комисия, няма причини, поради които ние да кажем, че изборите няма как да се произведат на една и съща дата", каза Нейкова. 

Румен Радев на среща с ЦИК: Главчев ще е готов с кабинета още днес

Председателят на ЦИК обяви, че те са в готовност да обявят обществена поръчка, така че тя да отговаря на изискванията за провеждане на избори. 

"Проблем с дебелината и качеството на хартията няма", каза тя и допълни, че е минимален процентът на машините, които са дали някакъв технически несъответствия в изборния ден на фона на общия брой машини, които се използват за гласуването. 

"При изборите за европейски членове специфичното е, че избирателите са с различни права, тъй като има изискване за така наречената уседналост, тоест три месеца преди изборния ден, избирателят трябва да има адресна регистрация на територията на страната. Избирателните списъци ще са отделни. Секционните избирателни комисии трябва много внимателно да преглеждат дали избирателят фигурира в двата списъка или само в единия, или е в забранителния списък", уточни Нейкова.
 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден