От четвъртък до днес сме взели решение за назначаване на общински избирателни комисии. Към днешна дата назначени са 206, остава да назначим по-малко от 60 комисии, което ще се случи до 8-ми септември, а на 9-ти септември общинските избирателни комисии започват своята работа.

Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове, насрочени на 29 октомври 2023 г.

„От вчера започна подаването на документи в ЦИК за регистрация на партии и коалиции за участие в местните избори. Вчера са подадени документите на 14 партии и три коалиции, а днес са подадени документите на три партии или общо имаме подадени документи на 17 партии и три коалиции до момента“, добави Матева.

Местни избори: 14 партии и 3 коалиции са подали документи в ЦИК в първия ден за регистрация

„Общинските избирателни комисии ще започнат работа на 9 септември. На 13 септември ще регистрираме всички партии и коалиции, които са подали документи, а на 14 септември ще изпратим информация на всички общински избирателни комисии кои и колко партии и коалиции са се регистрирали в ЦИК. До 18 септември общинските избирателни комисии ще обявят избирателните списъци“, каза още тя.

Матева коментира, че освен 265 кметове на общини на тези избори ще избираме и 35 кмета на райони - 24 в Столична община, 5 във Варна и 6 в Пловдив. Тя каза, че очакват до края на тази седмица да бъде установен броят на кметствата като информацията ще бъде предоставена от НСИ. /БГНЕС