Девети ден няма следа от избягалите от затвора рецидивисти. Чистачката от Централния софийски затвор Христина Александрова разказа пред NOVA за деня на бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев. Между куршумите тя успяла да размени реплики с бегълците.

Проговори хигиенистката, опитала се да спре бегълците от затвора (ВИДЕО)

В деня на бягството на двамата рецидивисти, Христина Александрова се готвила да застъпи втора смяна в Централния софийски затвор. Взела си кафе от служебната лафка до входа на затвора, когато единият от рецидивистите открил стрелба срещу постовия.

"Видях изстрела и пистолета. Единият стреля, не знам кой", казва тя. Попитана дали изстрелът е бил с цел сплашване, Александрова отговори: "Не беше нагоре, беше в посока входа". Когато единият от бегълците стрелял, чистачката е била навън. Тя не е успяла да види стрелящият: "Бях с гръб към кафето, пред входа. После тръгнах, да видя накъде ще тръгнат".

Радослав Колев и Владимир Пелов
МВР, пресцентър


Жената се насочила към входа, опитвайки се да види накъде ще тръгнат Владимир Пелов и Радослав Колев. Започнала да крещи и да ги гони. „Питах ги защо стрелят и исках да излязат хора, за да ги видят, а може би и да ги хванат“, разказа Александрова. Бегълците й казали да се маха. „Тогава се уплаших и все едно нищо не съм виждала. Притъмня ми. Разтреперих се и веднага се върнах, а колеги излязоха навън“, спомня си хигиенистката.

Появи се още един героичен служител на Софийския затвор - социалният работник Кръстьо
 
Попитана дали е успяла да привлече вниманието на някого, хигиенистката каза: "Предполагам, че са чули много хора". Тя не е успяла да види колата, която ги е чакала отпред: "Само казах, че съм видяла, че са до някакъв автомобил".
 
Тя работи в затвора от четири години. Казва, че не познава бегълците. Видяла ги на снимките по телевизията.
nova.bg