Четири деца и петима възрастни с менингит се лекуват в болницата в Пловдив
Четири деца и петима възрастни с менингит се лекуват в болницата в Пловдив / снимка: sxc.hu

Четири деца с менингит се лекуват в инфекциозна клиника, съобщи за Дарик, началникът на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги", проф. д-р Марияна Стойчева. Три от децата са с вирусен менингит, а едно - с бактериален. Освен това в клиниката се лекуват други петима възрастни души от населени места в Централна и Южна България, всички с бактериален менингит.

Единственото прието дете с бактериален менингит е на 5 години от Хасково. То е прието с менингококов менингит, който е и най-заразният.

Най-малкото прието дете е на година и половина, прието с бактериален менингит, а останалите деца са на около 5 годишна възраст. Най-възрастната пациентка е на 82-годишна пловдивчанка също с бактериален менингит.

Случаите са от различни населени места и хората нямат връзка помежду си, така че не може да се говори за епидемичен взрив, категорична бе д-р Стойчева.

Тя бе категорична, че пациентите се подобряват и в рамките на 1 седмица ще бъдат изписани тези с вирусната инфекция, а след 2 седмици и тези с бактериалното заболяване.

Симптомите на болестта са повишена температура, главоболие и повръщане. При децата се наблюдава страх от светлина, непоносимост към шум и неспокойство, обясни д-р Стойчева.

Други новини от Пловдив