До часове започва голямото празнично пътуване. Само от София се очаква да излязат над 200 000 автомобила.

Въпреки че не се очаква сняг за Коледа, рисковете на пътя са големи, допълва Нова телевизия. Само през последните дни станахме свидетели на няколко големи верижни катастрофи. Причините за тях - както не добре подготвени автомобили за каране през зимата, така и невидими опасности на пътя.

Когато температурата на въздуха е различна от температурата на асфалта, пътищата се покриват с "черен лед". Експертите го наричат невидимата заплаха. Той се образува най-често край реки, мостове, виадукти и тунели. Именно там трябва да сме най-внимателни с дистанцията и скоростта.

Зелена лампа за „черен лед" е и мъглата при минусови температури, а за повечето шофьори пътят е просто мокър.

Ако асфалтът пред нас блести, а не е матов, твърде вероятно е да сме попаднали в капана на „черния лед". За да избегнем скритите опасности, трябва да сме подготвили и автомобила си за зимата. За това дебнат и катаджиите на пътя през последния месец.

Невидимите опасности крият риск и за пешеходците. Особено сега, когато денят е най-къс в годината.

От началото на акция „Зима" само в София за недобре подготвени автомобили са наказани над 100 шофьори. Утре в деня на голямото пътуване отново ще има проверки на КАТ в цялата страна.

Източник: Novanews.bg