Президентът Румен Радев пристигна в Бургас за погребението на двамата служители на реда
Бургас се прощава с двамата полицаи, които загинаха в катастрофа, опитвайки се да спрат автобус, превозващ нелегално мигранти. Днес в Бургас и областта е обявен ден за траур в памет на 31-годишния Йордан Илиев и 43-годишния Атанас Градев.

Точно в 13:00 часа служителите на МВР в цялата страна почетоха паметта на загиналите полицаи с вой на сирени.
 

почитане на паметта на загиналите полицаи
БГНЕС

Столичната пожарна екипи на МВР застанаха мирно до автомобилите си и включиха звукови и сигнални сирени в знак на почит пред Българска народна банка. 
 

почитане на паметта на загиналите полицаи
БГНЕС

 

"България загуби двама доблестни полицаи, отдадени докрай на своя дълг, в името на законността и сигурността на българските граждани. Те са чест и пример за всички нас", това каза президентът Румен Радев, който пристигна в Бургас за да почете паметта на двамата загинали полицаи.
 

почитане на паметта на загиналите полицаи
БГНЕС

"Гибелта на двамата полицаи е следствие на дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят незаконния трафик на мигранти в страната и Европа. Самоотвержеността на полицаите плаща цената на корупцията, с която каналджиите въртят своя трафик. Затова и на фона на нарастващия мигрански натиск прокуратурата и МВР трябва да са безкомпромисни с каналджиите. Очаквам и засилване на предприетите мерки за цялостно усъвършенстване на охраната на българската граница и недопускане на подобни случаи за вбъдеще. Като организация: съвременни технически средства, укрепване на оградата и най-вече условия на труд и мотивация на личния състав", добави Радев. 

загинали полицаи
МВР-Бургас


"Ще направим всичко възможно да изпълним дълга си към тях. Успяхме да задържим извършителя на това престъпление. От вчера запознаха акции с бежанците, които си позволяват да участват в такива практики. Този път това ще бъде доведено до край и ще направя всичко възможно те да бъдат изправени пред съда и да понесат съответната отговорност. За съжаление това няма да върне колегите, които изпълниха дълга си. Не можахме да ги спасим. Това не трябва да се повтаря", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който също беше на поклонението на двамата полицаи в Бургас.

Гълъб Донев: Засиленият мигрантски натиск ще срещне категоричния отговор на държавата

загинали полицаи
БГНЕС


Колеги на 31-годишния Йордан Илиев и 43-годишния Атанас Градев от сутринта пристигат на лобното място на двамата униформени, за да поставят цветя в тяхна памет. Поклонението пред тленните им останки ще се състои в траурната зала на гробищния парк в морския град.
 

загинали полицаи
БГНЕС


Приятелката на един от загиналите полицаи: Ти беше най-доброто, с което ме дари съдбата

Точно в 13 часа служителите на МВР в цялата страна почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите полицаи. Така те изразиха признателност към колегите, които достойно изпълниха професионалния си дълг, и съпричастност към близките им, съобщиха от вътрешното министерство.
 

знамена Бургас
БТА

 

Знамената в Бургас бяха са свалени наполовина.

памет на загинали полицаи
БГНЕС


Днес в централното фоайе на агенцията, до статуята „In Memoriam“, знамената на България и Европол са изложени заедно, с поставени черни ленти, в знак на траур.  Те ще останат там през целия ден.

В публикуваното съболезнователно съобщение се казва:

"Българското бюро за връзка в Европол, българската общност и служителите на Европол поднасят най-дълбоките си съболезнования на семействата, близките, приятелите и колегите на Йордан Илиев и Атанас Градев. Служителите загубиха живота си при изпълнение на своя дълг. Поклон пред паметта им!"