/ Община Ивайловград
Частично бедствено положение в Ивайловградско
97997
Частично бедствено положение в Ивайловградско
  • Частично бедствено положение в Ивайловградско
Частично бедствено положение е обявено в три ивайловградски села заради проливните дъждове снощи. Мярката е наложена за селата Ленско, Соколенци и Меден бук със заповед на общинския кмет Диана Овчарова.
 
В трите села обстановката снощи е била критична. Заради обилните дъждове днес се наложи частично бедствено положение там. За ситуацията пред Дарик разказа общинският кмет Диана Овчарова: "Поради големия водосбор в района на Халка тепе и придошлата вода нивото се е вдигнало до 2 метра височина. Нанесени са щети на пътната настилка, компрометирани около 80 метра от пътното платно, отнесена е настилката. Образували са се изключително големи дупки".

100 литра на кв. м удави Симеоновград
 

бедствие в села на Ивайловград
Община Ивайловград

В района на село Ленско към 1 часа през нощта са спасявани бедстващи хора.
 
Село Соколенци пък попада в най-ниската точка общината и се е събрало голямо количество вода, което компрометира отново пътна настилка. На 100 метра от селото на средата на пътя има огромна дупка, която откъсва населеното място.

В Меден бук на републиканска пътна мрежа придошлите води са отнесли половината от пътното платно. Затворен е пътят. "В късните часове на денонощието организирахме премахване на паднали дървета по пътищата на територията на общинската пътна мрежа, съвместно с областното пътно управление", обясни Овчарова.

Пет села в Хасковско без ток след валежите
 
Община Ивайловград
Община Ивайловград


Бедственото положение за трите ивайловградски села ще продължи до отпадане на обстоятелствата, довели до неговото въвеждане.
 
В останалата част от Хасковска област ситуацията е спокойна, информират от областната управа. В момента слаби превалявания има единствено по високите места в района на Тополовград и Минерални бани. Очакваните количества дъжд за днес са около 40 до 60 литра на квадратен метър, но те ще паднат по-късно тази вечер.
 
Утре обстановката ще се успокои, но валежите ще продължат. Към този момент единствено в селата Соколенци и Розино, община Ивайловград, няма електричество. Работи се по отстраняване на повредите. Навсякъде другаде в област Хасково захранването с ток и вода е нормално.