Частични местни избори в пернишкия квaртал Изток
Частични местни избори в пернишкия квaртал Изток / netinfo

Частични местни избори се провеждат днес в пернишкия квартал „Изток”. Само един е кандидатът за кметския пост.

Гласуването за кмет на пернишките квартали „Изток” и „Мошино” се провежда, след като Върховният административен съд касира изборните резултати от частичния вот миналия ноември. Тогава за победител на балотажа бе обявен синият претендент Симеон Желев, но Общинската избирателна комисия не му връчи удостоверение за встъпване в длъжност. След жалба в съда на загубилите вота, магистратите определиха като невалидни резултатите, заради откритите в Секционните избирателни комисии допълнително внесени бюлетини.

Десните партии бойкотират днешните избори, като не излъчиха свой претендент за кметския стол в „Изток”. За поста се бори загубилата преди 1 година Снежанка Викторова, подкрепена от социалистите. Викторова управлява временно двата пернишки квартала, след като кметицата-втори мандат Росица Янакиева влезе в Народното събрание.

Изборният ден в кметство „Изток” протича нормално. 203 887 жители имат право правото да гласуват. За упражняването на вота са разкрити 34 избирателни секции. В почти всички от Секционните избирателни комисии има неявили се членове, но необходимият кворум е запазен.