Центърът в Харманли под карантина заради преекспониране на темата със заразите?
Центърът в Харманли под карантина заради преекспониране на темата със заразите? / БГНЕС, архив
Центърът в Харманли под карантина заради преекспониране на темата със заразите?
91393
Центърът в Харманли под карантина заради преекспониране на темата със заразите?
  • Центърът в Харманли под карантина заради преекспониране на темата със заразите?

Няма наложена карантина в бежанския лагер в Харманли, той е затворен заради преекспонирането на темата с крастата и страховете на хората, това обяви пред Дарик  главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Лидия Стайкова е била в лагера многократно. Вчера вечерта тя качи в интернет снимки на бито бежанци, но тази сутрин ги свали от мрежата. "Много хора изразиха мнение, че това не са истински снимки и започнаха коментари. Аз не съм правила снимките, получила съм ги от други хора. Но със сигурност мога да разпозная къде са направени", обясни тя.

Бунт и размирици в бежанския център в Харманли

"Това, което на мен ми беше казано, е, че е влизано наред във всяка стая и където има мъже и момчета са били бити", аргументира се тя относно твърдения, че са били бити и неучаствали в бунтовете бежанци.

Мария Дамянова дълги години живее в Харманли и сподели страховете на местните хора в ефира на Дарик: "Това нещо се очакваше, беше въпрос на време да се случи, защото тези хора са в Харманли от няколко месеца. Ходят из града на тумби. Никак не е приятно, когато още в началото на града започваш да срещаш тези тумби, виждаш ги насядали по зелените площи, виждаш около тях мръсотията".

Специалисти от ВМА не откриха масова зараза сред бежанците в лагера в Харманли

"Слушам доста свободни интерпретации за карантина и затвореност. А става въпрос за един район около 180 дка, в който никой не ограничава никого да ходи, където си поиска, включително до магазина, до лекар, срещат се едни с други, никой не ги държи под ключ. Нещата са малко по-различни от това, което хората си представят", обясни д-р Ангел Кунчев относно информациите за поставяне на центъра под карантина.

Стотици в Харманли излязоха на протест: Не искат бежанци в града си

Той потвърди думите на шефа на Агенцията за бежанци Петя Първанова, че центърът е бил затворен заради преекспониране на темата със заразите. "Не са водещи медицинските причини, колкото социалните. Но това ще ни помогне да бъде по-добре организирани.В следващия месец ще вкараме в центъра екипи от седем различни лечебни заведения", поясни д-р Кунчев.