Цар Киро: Ще ви убия всичките, ще ви избода очите едно по едно
Цар Киро: Ще ви убия всичките, ще ви избода очите едно по едно / DarikNews.bg, Пловдив - Тина Ивайлова

Кирил Рашков ще дава обяснения пред Асеновградския районен съд след разпита на всички свидетели и вещи лица. Почти цялата фамилия Рашкови присъства на заседанието. До момента бе разпитан само един от свидетелите - вуйчото на убития Ангел Веселин Христов, по чиято жалба е делото срещу Цар Киро за закани за убийство. Иванка Петрова и Веселин Христов поискаха освен като свидетели и потърпевши, да бъдат разпитани и като граждански ищци. Те предявиха искове от по 10 000 лв., които да им бъдат изплатени от Кирил Рашков за причинени неимуществени вреди.

Възникна съдебен спор между тримата адвокати на Рашков - Васил Марков, Даниел Ангелов и Хари Харалампиев, и свидетеля Веселин Христов. Те подложиха на подробен разпит вуйчото на Ангел, като искаха да разберат детайли от случилото се на 23 септември през деня и вечерта, когато бе прегазен Ангел, както и какви са били отношенията между Христов и Цар Киро две години по-рано.

Пред съда Иванка Петрова, която е настойница и леля на убития Ангелм заяви, че и в момента се страхува за живота си. Това потвърди Веселин Христов. Според тях Кирил Рашков има влияние дори и в затвора, познава много хора от криминалния контингент и би могъл да поръча на тях да им се случи нещо. Христов и Петрова разказаха подробно какво се е случило на 23-и септември следобед, когато Кирил Рашков с джипа си е пресякъл пътя им пред тяхното заведение в Катуница. В автомобила е била и дъщерята на Цар Киро Събка Рашкова, както и внукът му Кристиян. И двамата потърпевши са категорични, че между тях и Рашков не е имало диалог, а той направо е започнал да ги заплашва с убийство. Думите на Цар Киро са били: "Ще ви убия всичките, ще ви избода очите едно по едно, но преди това ще убия майка ти", визирайки бившата кметица и майка на Веселин София Христева. След това Цар Киро наплюл и напсувал Иванка Петрова, а дъщеря му Събка им отправяла клетви.

По думите на Христов и Петрова Кирил Рашков се хвалел, дори и с това, че има връзки с тогавашния апелативен прокурор Росен Димов. Те бяха категорични, че в момента на заплахите Цар Киро е имал нож на кръста си. Неговите адвокати отхвърлиха твърденията с думите, че това би могло да е и калъф за телефон.

Секунди след заплахите лелята на Ангел се обадила на тел. 112. Въпреки острата съпротива от страна на защитниците на Цар Киро, в съдебната зала бе изслушан записа от телефонния разговор между Иванка Петрова и оператора на линията. От него става ясно, че Петрова е силно притеснена за живота си и за този на Веселин Христов. На записа се чува как операторът от тел. 112 прехвърля Петрова на дежурния полицай в пловдивската полиция, който я съветва да подаде жалба.

По време на разпитите на двамата свидетели Кирил Рашков постоянно ги репликираше и им задаваше въпроси относно случилото се през деня на 23-и септември. Христов и Петрова разказаха още, че преди 2 години Рашков отново е отправял закани срещу Веселин Христов и жители на Катуница, като тогава думите му са били: "Гяури, ще видите какво ще ви се случи. Ще продам дъщерите ви за проститутки в чужбина" и други заплахи и обиди. Това е станало на жп прелез в Катуница, който вече не съществува.

Преди Иванка Петрова бе разпитан и Ивайло Димитров Димитров от сектор "Издирване" към столичната полиция, който на 26-и септември е бил отговорен за настаняването на Рашков и фамилия в София. Той обясни, че тъй като Цар Киро и семейството им са бързали да тръгнат от Катуница след събитията, те не са имали документи за самоличност в себе си. Наложило се е да им изкарат нови такива. По думите на Димитров Кирил Рашков се е интересувал как да се сдобие с международен паспорт, тъй като иска да замине в Сърбия при близки поради съображения за сигурност. В този момент Цар Киро все още не беше задържан от полицията.

Други новини от Пловдив