Цачева: Забранителните списъци лишиха граждани от правото им на глас
Цачева: Забранителните списъци лишиха граждани от правото им на глас / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Прилагането на Изборния кодекс, а не текстовете в него са причината за забранителните списъци, зради които стотици граждани не можаха да гласуват на изборите. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева в "Годината" на Дарик.

"При забранителните списъци не толкова нормите са пречката и прилагането на Изборния кодекс от съответни институции. Някъде там за мен се крие фактът, че наистина има граждани, които бяха лишени от възможността да гласуват", подчерта Цачева.

Парламентарният шеф посочи, че ще подкрепи предложението на кабинета за пълна забрана за пушене на обществени места от лятото на следващата година. Тя поясни, че това е дискусионна тема и че по темата ще има дебати в парламента.

"Лично аз като председател на парламента успях да забраня пушенето в парламента, в клуба на народния представител, в кабинетите. Трябва да се намери границата. Решението е ясно така, както е в голяма част от европейските държави, а и не само там. Наскоро се върнах от Индия. Индия, за която на пръв поглед бихме казали, че там се пуши навсякъде, няма такова нещо".

На въпрос дали трябва да се пуши в ресторантите, тя отговори, че не е редно. "Не може моето право, аз съм пушач, и желание да пуша, да се сблъсква с правото на човека до мен, който не желае да вечеря в ситуация на тютюнев дим. Приемам самоограничението върху мен, ще подкрепя лично аз", допълни още Цецка Цачева.