Цацаров обвини Кокинов за назначението на шефа на Столичното следствие
Цацаров обвини Кокинов за назначението на шефа на Столичното следствие / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Цацаров обвини Кокинов за назначението на шефа на Столичното следствие
62425
Цацаров обвини Кокинов за назначението на шефа на Столичното следствие
  • Цацаров обвини Кокинов за назначението на шефа на Столичното следствие

Градският прокурор Николай Кокинов носи отговорност за назначаването на Петьо Петров, известен с прякора си Пепи Еврото, като ръководител на Столичното следствие. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров и категорично се разграничи от това решение, тъй като нямал правомощия да прави подобни назначения.

„Решението за назначаване на ръководител на следствен отдел е решение на съответния градски или окръжен прокурор, то не е правомощие на главният прокурор. Всеки носи отговорност за своите кадрови решения. В случая градският прокурор Николай Кокинов носи отговорност за това свое кадрово решение”, обясни Цацаров.

„Що се отнася до мотиви за съгласяване, предполагам ме питате за прекратяване командироването в националното следствие. То е заповед, която е последвала заповедта на Кокинов, с която той решава, че ще осъществи персонална смяна в ръководството на следствения отдел”, допълни главният прокурор.

„Издал съм още една заповед, досегашния ръководител на следствен отдел съм командировал в Националната следствена служба. Най-малкото, защото съм решил, че след толкова време той заслужава. Но решението принадлежи на градския прокурор и той трябва да докаже, че това решение ще предизвика резултатите и позитивната промяна, каквото твърди, че ще се получи”, коментира още Цацаров.

Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, беше назначен на поста на 7 март. Петров беше сред основните свидетели срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев. Тогава следователят свидетелства, че Кържев го е склонявал да върне иззет от обвиняем лек автомобил. В крайна сметка Кържев е осъден, а присъдата е потвърдена и на последна инстанция.