Българското месо е едно от най-замърсените с антибиотици в Европейския съюз. Това показва доклад на Европейската агенция по лекарствата. Страната ни се нарежда на осмо място по употреба на медикаменти, а най-чисто е месото в Исландия и Норвегия.
 
Първенци в употребата на антибиотици при отглеждането на животни са Испания, Кипър и Италия. Там стойностите са над 300 милиграма на килограм живо тегло. У нас този индикатор е 83 милиграма на килограм живо тегло.
 
Използването на антибиотици в българското животновъдство плавно расте до 2013 г., когато достига своя връх - 121 милиграма на килограм живо тегло. При консумиране на такова месо част от медикаментите преминават и в нашия организъм.
 
„Кървавата“ демонстрация на българските вегани влезе в световните агенции (ВИДЕО)

"Благодарение на този масов антибиотичен натиск не само в животновъдството, но и в растениевъдството и в козметичната промишленост, изграждаме резистентност на микроорганизмите към антибиотиците. Нови антибиотици всъщност вече няма и последните години става все по-трудно да бъдат измислени такива. Човечеството има един арсенал от антибиотици и те стават все по-малко и по-малко ефективни", обясни пред NOVA националният здравен инспектор Ангел Кунчев.
 
Доклади като този не дават информация за реално употребените антибиотици, уточниха от Агенцията по храните. Числата били по-скоро "количествата антибиотик, с които потенциално може да бъдат третирани животните".
nova.bg