Българин постави рекорд с 90 последователни 360-градусови виражи без прекъсване с ултралек самолет и така подобри с двойно повече завъртания досегашния, предаде NOVA. Неговото име е Николай Калайджиев, пилот от военновъздушните ни сили.

В рамките на по-малко от 5 часа Калайджиев направил 888 завъртания със самолет. Той разказва, че изискванията на "Гинес" са били пилотите да направят 400 последователни превъртания без прекъсване, при условие, че не спират да се въртят за повече от 5 сек и не променят наклона.

Разчетът на нашия пилот е бил на всеки 45 сек да прави по едно завъртане. Времето обаче го притиска и за 4 часа и 31 мин. той успява да направи 888 360-градусови завъртания без прекъсване. „Изобщо не ми стана лошо, чувствах се отлично. Даже исках да продължа”, каза Калайджиев.

Физическата му подготовка е задължителна, но истинската трудност пред пилота е била финансовата. „Реално ние няма как да правим рекорди без подкрепа. А ако имаме такава, ще можем да продължим. Така ние поставяме българската авиация на световен връх”, заяви пилотът.

Друг рекорд, който Николай е подобрил, е за най-много излитания и кацания в рамките на 59 мин. и 31 сек. Той направил 40.

„За мен летенето е начин на живот”, заяви Калайджиев. „Благодарен съм на ВВС, че ме научиха на тези умения. Аз не го правя за себе си, правя го за цяла България”, завърши той.

Повече гледайте във видеото.
NOVA