Българите масово пият силни успокоителни без рецепта
Българите масово пият силни успокоителни без рецепта / netinfo

Масово българите употребяват успокоителни лекарства без лекарски контрол, което води до сериозни здравословни заболявания. Това съобщи проф. Стефка Янчева - завеждащ Клиниката по неврология към Университетската болница "Св. Наум" в София. 13,1 на сто от населението в България страда от тревожно разстройство, сочат данни от медицинско изследване.

Според най-новите проучвания над 90% от физическите заболявания са свързани със стреса.

В края на миналата година фармацевтичната компания „Медика" направи проучване сред хора на възраст между 25 и 55 години за нивото на стреса. Повече от половината участници признават, че са подложени на постоянен стрес в ежедневието си.

Една трета имат нарушение в съня, а половината страдат от нервност и умора. Най-опасната грешка, която се прави от хората, е да взимат успокояващи без лекарки контрол, обяснява проф. Стефка Янчева:

„В повече от жените, ако отворите чантите им, ще намерите или ксанакс, или лексотан – мъжете също ги пият. За съжаление се прибягва към диазепам, което е още по-лошо. Когато тази употреба е безконтролна, се получават нежеланите лекарствени реакции с увреждане на паренхимни органи – черен дроб, бъбреци. От друга страна появява се необходимостта дозата да се повишава и се стига до зависимост, от която много трудно се излиза и се получава един порочен кръг”, добави още проф. Янчева.

Най-често постоянното напрежение и умората са причина за инфаркт и инсулт, колит, язва, гастрит, затлъстяване, мигрена, астма и стерилитет.