България ще гради телена ограда по границата с Гърция
България ще гради телена ограда по границата с Гърция / БГНЕС

България ще гради телена ограда по границата с Гърция, съобщи пред журналисти военният министър Николай Ненчев. Той каза още, че Министерството на отбраната ще поиска милион и половина лева допълнително към бюджета си. Средствата са необходими за участието на армията по охраната на границата и евентуалното им включване при антитерористичен акт.

Имаме готовност за ограда на границата, Европа ни предупреди за миграционен натиск

По границата с Гърция също ще се изгражда преграда, но тя ще е телена, обясни военният министър. Имаме готовност да разположим леко преградно съоръжение, тип "бруно" на гръцката граница, каза той.

Ненчев не пожела да каже колко километра ще покрием с тази ограда, нито къде точно ще се разположи, като се оправда със съображения за сигурност. Засега, по думите му, нещата там са спокойни.

Атака иска ограда по границата с Гърция

Министерство на отбраната ще иска допълнително милион и половина лева към бюджета си, стана ясно на днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана. Министърът обясни, че средствата са необходими за участието на армията в охраната на границата и евентуалното включване на военните при антитерористичен акт. Ненчев призова депутатите да подкрепят искането му за допълнителни средства за оборудване на армията и ги уведоми, че е подготвил списък за това, което е необходимо. Попитан какво съдържа списъка, той отговори:

България ще гради телена ограда по границата с Гърция
netinfo

"Има предпазни средства, очила за нощно виждане, радиостанции и други необходими неща. 1,5 млн. лева допълнително към бюджета си ще поиска Министерство на отбраната".

След атентатите в Брюксел охраната на някои обекти в страната е засилена, посочи Ненчев, като не уточни кои са те.

Той каза също, че в миналото са получавани сигнали за подготвяни терористични нападения на територията на България, като сигналите са проверени. С МВР информация се обменя ежечасно, увери министърът.