България и Молдова започват да получават украински газ
България и Молдова започват да получават украински газ / снимкa: БГНЕС

България и Молдова ще започнат да получават украински природен газ от тази сутрин. Това съобщи руската информационна агенция ИТАР-ТАСС, цитирайки неназован представител на "Укр-транс-газ", фирма отговаряща за магистралните газопроводи. Той е потвърдил, че указанията да се започне подаването на украински природен газ за Молдова са били дадени на 10 януари. По отношение на България е било необходимо съгласуването на доставките с Румъния, през чиято територия ще премине природният газ.

Общото количество на доставките на украински природен газ за България и Молдова ще бъде 3,5 милиона кубически метра дневно.

Транзитът на руски природен газ за Европа може да бъдат възобновен след 36 часа. Това заяви чешкият премиер Мирек Тополанек след преговори в Киев с украинския премиер Юлия Тимошенко. "Украйна е изпълнила всички условия, за да възобнови Русия доставките на руски газ", каза премиерът на Чехия, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Преди него чешкият министър на промишлеността и търговията каза, че руските доставки на природен газ през Украйна за Европа могат да бъдат подновени още днес. Пътят за възобновяването на руските доставки към ЕС беше разчистен, след като по-рано тази нощ Украйна постави подписа си под протокол между нея, Русия и ЕС за мониторинг на транзита на руския газ през украинската територия.

Въпреки подписания тази нощ протокол и от Украйна, спорът между Москва и Киев за доставките на руски газ за Украйна си остава, отбелязва Франс прес. След три дни на преговори двете страни така и не се споразумяха по какви цени Русия да доставя природен газ за Украйна за 2009 г.