75 души в мониторинговата група за транзита на газ през Украйна
75 души в мониторинговата група за транзита на газ през Украйна / снимкa: БГНЕС
Украйна подписа протокола за присъединяване към многостранната комисия за наблюдение на количествата руски природен газ, доставяни от Москва за Европа и преминаващи през украинска територия, предадоха световните агенции, цитирайки украинската премиерка Юлия Тимошенко. Това стана след разговори в Киев на Тимошенко с чешкия премиер Мирек Тополанек, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Самият Тополанек заяви, че подписването на протокола и от Украйна разчиства пътя за подновяване на руските доставки на природен газ за Европа, предаде Асошиейтед прес.

Протоколът беше подписан от ЕС и Русия вчера в Москва, припомня агенцията. "Европа може да започне да получава руски газ след 36 часа. Русия ще започне да подава газ, след като на всички необходими обекти бъдат разположени международни експерти. Тяхното разполагане е въпрос на часове и мисля, че след 36 часа руски газ ще има в европейските страни. Украйна е изпълнила всички условия, за да възобнови Русия доставките на руски газ", каза премиерът на Чехия, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Руският премиер Владимир Путин беше обещал, че доставките за Европа ще бъдат подновени, само ако всички заинтересовани страни подпишат този протокол и само ако механизмът за мониторинг влезе в действие.

Вчера за липсата на резултат от тези преговори съобщи Олег Дубина, шефът на украинския газов гигант „Нафтогаз”, който беше три дни в Москва, където се срещна с представители на „Газпром”.

По повод на тези преговори украинската премиерка Юлия Тимошенко изрази надежда по време на срещата си с Тополанек, че ще се вземе под внимание руско-украинския междуправителствен меморандум от 2 октомври 2008 г. Той предвижда за три години цената на природния газ за Украйна поетапно и пропорционално да се увеличи от настоящата до средната за Европа, като това увеличение ще трябва да засегне и цената на транзита и цената на природния газ, припомни Тимошенко, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В мониторинговата група за транзита на газ през територията на Украйна ще влязат 75 души, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира информация от пресслужбата на украинския президент Виктор Юшченко.

Европейската комисия, правителствата на Украйна и на Русия заедно ще сформират експертната група в състава, на която от всяка страна ще влязат по 25 експерти. Предвижда се осъществяването на мониторинг на територията на Украйна на газоизмерителинте станции Орловка – Теково – Ужгород – Брегово – Дроздовичи. На територията на Русия контролът ще се извършва на газоизмерителните станции Сохрановка – Суджа – Писаревка – Валуйки Платово. Информацията за резултатите от мониторинга ще се предава в реално време на компетентните учреждения в Киев, Брюксел и Москва. Страните осигуряват разходите по дейността на своите наблюдатели.