България вече има редовно правителство и премиер. Със 132 гласа "За" депутатите от 49-ото Народно събрание гласуваха и официално избраха Николай Денков за министър-председател на страната и подкрепиха ротационен кабинет "Денков-Габриел", като "За" гласуваха 131 депутати, "Против" бяха 69, нямаше "Въздържал се". 

Новите министри и премиерът положиха клетва пред парламента "в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа". А след това прозвучаха химните на България и Европейския съюз.

После заседанието беше закрито от председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков.

Президентът Румен Радев напусна пленарната зала преди клетвата. "Това правителство е формирано с изключително тежки компромиси, които засягат устоите на демокрацията и на морала в политиката", коментира държавният глава пред журналисти след това.

ВИЖТЕ КОИ СА НОВИТЕ МИНИСТРИ ТУК 



Иначе важният ден стартира точно в 13:00 ч., след като се регистрираха 235 депутати и се събра кворум, а председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков откри извънредното заседание, в което трябваше да бъде решено бъдещето управление на страната.

"Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат страната ни да има редовно правителство. Днес е денят да изберете кабинет, който има смелостта и експертизата да вземе важните решение и да носи отговорността за тях", заяви Николай Денков.

"Детската ми мечта не е била да бъде премиер на държава в остра политическа криза, с разделено общество, детската ми мечта беше да бъда учен и аз я реализирах", каза Денков и допълни: "Затова, ако не бъдат реализирани приоритетите, ще си подам оставката".

Николай Денков
БГНЕС

Мария Габриел
БГНЕС

На балкона в Народното събрание бяха президентът Румен Радев, бивши председатели на парламента, представители на вероизповеданията, регистрирани у нас, бившият служебен премиер Стефан Янев, представители на дипломатическия корпус.

"Надявам се правителството да не предава националните интереси, така както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели", каза Радев и допълни: "Обществото ни тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция, защото тя обезсмисля изборите, а изборите са основата на демокрацията". 

Народно събрание
БГНЕС

Народно събрание
БГНЕС

Денков върна изпълнен мандат на Радев (СНИМКИ)

 
В пленарната зала бе и служебният премиер Гълъб Донев и министри от кабинета.

"За тези 10 месеца управление на държавата ние осигурихме обстановка на спокойствие, сигурност и предвидимост на управлението", заяви Донев.

По думите му служебното правителство е върнало взимането на решения за бъдещето на България. "Гарантирахме на българските граждани и бизнеса една спокойна среда, така че предаването на управлението ще бъде спокойно", посочи Донев.

Народно събрание
БГНЕС