На срещите в Брюксел разяснихме ситуацията, в която се намира ЕС след спирането на доставките от „Газпром“ за Полша и България. Получихме много силна подкрепа. Най-важното е, че в България се ситуира регионален координационен център, който ще управлява общата употреба на газовата и електрическата инфраструктура в Югоизточна Европа, Италия и региона като цяло. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг пред медии в Брюксел.

"За нашите доставки имаме план и се изпълнява – има LNG, който се получава от терминала в Ривитуса (гръцки остров, където има терминал за втечнен газ - бел. ред.), получаваме и допълнителни количества от Гърция. Това, което поискахме, това да не е решение само за България. Имаме инфаструктура за пренос на 20 млрд. Кубически метра за региона и в Европа. Затова и правим този координационен център, който да работи с цялата инфраструктура, където ще постъпват най-добрите предложения за общи поръчки", посочи той.

На въпрос дали страната има намерение да открие сметка в рубли, вицепремиерът и финансов министър каза, че правителството категорично няма такива намерения.

Според Василев, България няма да проблем следващата зима. "България може да доставя не само 3 млрд. кубически метра за страната, но още 17-20 млрд. кубически за региона, точно поради причина се ситуира този център, който да координира всичките тези доставки", посочи той.

По думите му, първо трябва да се видят максималните доставки, каквито може да се направят, а втората стъпка да се видят какви да са покупките и суоповете. Решенията за общи поръчки ще се вземат в средата на май, а този хъб се очаква ще да заработи до 2 седмици.