/ Община Казанлък
С тържествена вечерна проверка заря в Габрово почетоха паметта на загиналите за свободата на България
С тържествена вечерна проверка заря, в която участваха военнослужещи от Националната гвардейска част, днес на централния площад "Възраждане" беше почетена паметта на загиналите български опълченци и руски воини в епичните августовски боеве на връх Шипка преди 141 години.
 
Вечерната проверка премина под командването на подполковник Станислав Дончев, началник на отделението за подготовка в Националната гвардейска част и беше приета от командира на Националната гвардейска част - бригаден генерал Илко Йорданов.
 
Президентът: Стори се немалко да се пренапише историята в услуга на политическите шарлатани

Част от тържеството в памет на загиналите в боевете на Шипка бяха знамена светини, сред които и Самарското знаме, припомнен беше и славният за българската армия факт, че от Освобождението до сега в битките няма пленено знаме.
 

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите в катастрофата днес край Искърското дефиле. Президентът Румен Радев отмени участието си в тържествата заради тежкото произшествие край Своге. Автобус с 33-ма пътници се обърна в дере и загинаха 16 души. Лекарите в четири столични болници се борят за живота на десетките пострадали.
 
„Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Но никой не ще го рече по-добре от Вазов - "див чутовен връх", където български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България”, каза по-рано през деня в словото си на връх Шипка държавният глава.
 
Хиляди се събраха на историческия връх, за да отбележат годишнината от героичната Шипченска епопея. Сред официалните гости бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, политици, народни представители, кметове, общественици.