/ iStock/Getty Images
Институциите работят по всички защитни механизми, свързани с приемането на еврото. Това заяви пред журналисти служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов

„Приемам много сериозно опасенията на хората, чувам ги и ги разбирам. През годините сам съм казвал, че България има нужда от ударно нарастване на доходите, че изоставаме. Това, което сме видели в други страни, подобни на нашата – например Словения и Словакия, при приемане на еврото няма някакъв огромен инфлационен натиск. Напротив, измереният инфлационен натиск е от 0,2% до 0,4%. В текущата ситуация не мисля, че е такъв огромен фактор, който ще доведе до обедняване. Това е по-скоро страх, който хората имат. Разбираме ги, но институциите работят по-всички защитни механизми това да не се случи“, увери вицепремиерът. 

Пеканов припомни, че за определен период в страната ни предстои да има двойно изписване на цените на стоките и услугите – в лева и евро, така че потребителите да могат да правят сравнение. Всички касови бележки също ще показват цената в лева и евро, както и обменния курс. 

„Всякакви спекулативни практики трябва да бъдат пресечени. Важно е да може да се подават и сигнали“, посочи още Пеканов. 

На въпрос на БТА дали нивата на инфлация в България могат да попречат на страната ни по пътя към еврозоната, Пеканов отговори, че инфлацията е висока във всички европейски държави. 

„В този смисъл се водят разговори за критериите, заложени преди 20 години в една обстановка на ниски инфлационни нива. В момента се намираме в условия, в които инфлацията в еврозоната е 10%, а в България е стряскащо по-висока – 17%. Смятам, че там има относителна гъвкавост. Същото видяхме и в случая с Хърватия през тази година, когато беше публикуван техният конвергентен доклад“, коментира още той. 

„Ние работим по вече зададения план-график от редовния кабинет спрямо Националния план за въвеждане на еврото. Там като индикативна целева дата за страна е заложена 1 януари 2024 г. Смятам, че всички институции трябва да работят в унисон това да се случи, както е подготвено като решение от легитимно избран редовен кабинет“, посочи още служебният вицепремиер. 
БТА