/ БГНЕС
Българската страна обмисля да изпрати офицер за свръзка в щаба на операцията на съюзниците, ръководена от САЩ и подкрепена от Великобритания, срещу хутите в Йемен. Това заяви военният министър Тодор Тагарев по време на изслушването си в парламента в отговор на въпрос дали България предвижда да се включи в общите действия, предаде репортер на "Фокус". 

"За нас е важно да поддържаме контакти и комуникация с нашите съюзници, като водеща страна там е САЩ, с подкрепата на Великобритания, има и други държави", каза Тагарев.

"Обмисляме различни варианти, с които да се включим. Основният вариант е офицер за свръзка в щаба, който ще ръководи тази операция, за да може да гарантираме, че по най-добрия начин ще защитим интереса на българските граждани", допълни той.

Той каза, че не си представя как България би провела спасителна операция. 

По време на посещението си в САЩ от изминалата седмица Тагарев е поставил този въпрос пред американската страна. 

Министърът увери, че един от основните български интереси е да се гарантират животът и сигурността на българските пленници.

"За нас е изключително важно да гарантираме сигурността на българските граждани и българската собственост. Във втория случай корабът Galaxy Leader е собственост на българска фирма", заяви Тагарев.
Агенция "Фокус"