/ iStock/Getty Images
Ще се доставят допълнителни 500 хил. кубически метра на ден по връзката Кюстендил/Жидилово
Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Северна Македония „ГА-МА“ АД подписаха  споразумение за междусистемно свързване за точката Кюстендил/Жидилово. Така Северна Македония ще получи възможност за диверсификация на газовите доставки.

Този документ за междусистемна свързаност е плод между двете компании и на усилията на двете държави в продължение на няколко години. С този договор се дава възможност за алтернативни доставки за Северна Македония, да ползват газохранилището на "Булгаргаз", за да покриват флуктуациите в доставките си. Споразумението дава допълнителен технически капацитет - до 500 хил. кубически метра на ден, за които ще бъдат прилагани всички процедури съгласно европейското законодателство, обясниха от "Булгартрансгаз".

РСМ ще има допълнителна възможност за диверсификация на източниците и доставките на природен газ, включително втечнен природен газ от терминалите в съседни държави.

Енергийното министерство и „Булгаргаз“ обясниха за цената на газа

Документът ще бъде подписан в присъствието на министъра на енергетика Росен Христов, министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши и посланик Агнеса Руси.
БГНЕС