/ iStock/Getty Images
България е на 48 място сред общо 200 страни по света по комплексна оценка на справянето с епидемията от коронавируса, като тя включва оценка на ефективността от наложената карантина, степента на готовност и реакция на здравеопазването, икономиката и цялостното действие на правителството. Това сочи анализа на консорциума Deep Knowledge Group.

Резултатите от него имат за цел да се помогне на хората и правителствата да вземат информирани решения, които да увеличат максимално полезните резултати. Консорциумът е с нестопанска цел и е основан през 2014 г. в Хонконг.

Проф. Ангелов: Изпитваме чувство на победа, когато изписваме човек, лежал месеци в реанимацията (ВИДЕО)

В момента най-сигурната страна в света по отношение на COVID-19 e Швейцария, сочат резултатите от анализа. Най-опасната страна е Южен Судан, и тя се нарежда в дъното на класацията на 200-то място.

Въпреки че е на девето място в света по брой заразени /според Института Джонс Хопкинс - общо заразени над 185 хиляди, 8770 починали и 62 новозаразени за днес/, Германия се нарежда на второ място в класацията за най-сигурна страна. Първоначално страните, които биха могли бързо да реагират на кризи и имаха високи нива на готовност за спешни ситуации, се класираха на най-високо място.

Лекари показаха болката зад защитните костюми (ВИДЕО/СНИМКИ)

През месеците на пандемията, обаче, класацията претърпя значителни промени - сега страните с устойчива икономика се класират по-високо. „Швейцария и Германия постигат позициите №1 и №2 в този нов специален случай, специално поради устойчивостта на икономиката си и поради внимателните начини, по които те се опитват да облекчат блокираните си икономики без да се излагат на риск общественото здраве и безопасност“, се казва в проучването.

На трето място е Израел, на четвърто - Сингапур, следват Япония, Австрия, Китай, и др. Консорциумът поставя страни като Гърция и Турция на по-предни места от България, съответно - на 34 и 37 място. След България се нарежда дори САЩ - под номер 58, точно след Румъния и на две места пред Русия.

43 нови случая на COVID-19 у нас

От всички показатели, които са изследвани от анализаторите, България събира най-много точки, играещи основна роля за формирането на комплексната оценка, в категория "Ефективност на правителството в оценката и управлението на риска от пандемията". Най-малко точки страната ни събира в категория "Готовност на здравната система за реакция при извънредни ситуации".

Докладът се основава на 130 количествени и качествени параметри, и на над 11 400 отправни точки в категории като ефективност на карантината, мониторинг и откриване на случаите, готовност на здравната система на страната, и мерки на правителството. Данните се събират от обществено достъпни източници, включително Световната здравна организация, Университета Джонс Хопкинс, CDC, Worldometers и други. Всеки параметър получава конкретен коефициент на тежест или значимост и се използва като отправна точка на анализаторите.

Лукашенко: Световните богаташи прибират милиарди от коронавируса

Показателят, по който България събира много точки, е ефективността на наложената карантина. По отношение на това България се издига в класацията и достига до 42-ро място. Нова Зеландия, Сингапур и Швейцария са челната тройка, а на последно място се нареждат страни като Тунис, Монголия и Армения.

Най-лошият показател, в който изследователите нареждат България на 72-ро място сред страните, е по отношение на готовността на лечебните заведения да реагират на спешни случаи, свързани с коронавируса.

С някои разлики в отделните категории, нужни за формирането на комплексната оценка, страната ни се нарежда по общ брой точки редом до Тайланд.
БГНЕС