/ iStock/Getty Images
Двама електротехници от Велико Търново получиха патент за изделие, което може да бъде приложено в борбата срещу коронавируса.

Китай пробва 11 ваксини срещу COVID-19

Електротехниците Петко Ганчев и Марин Млеченков са регистрирали в патентното ведомство устройство под името индуктивно захранвана лампа за получаване на ултравиолетова светлина и озон в устната кухина за убиване на вируси и бактерии.

"По същество това е система, която може да се използва превантивно в борбата срещу коронавируса", каза за Петко Ганчев. "Устройството може да бъде ефективно между 7 и 10 дни след заразяването, както и да предпазва от заразяване в същия срок след превантивна употреба", смятат изобретателите.

Учени оспорват данните за руската ваксина срещу Covid-19

"Апаратът е вид гермицидна лампа с 254 нанометра дължина на вълната. Подобен тип лампи се използват и към този момент при дезинфекция в болници, зъболекарски кабинети, козметични студия, за които е нужна стерилна среда от най-висок тип", подчерта Ганчев.

"В нашето изделие ползваме само стъкления балон на лампата и по индуктивен път увеличаваме напрегнатостта на полето при йонизацията на газа. Източникът на тока е от бобина, която излъчва около 50 киловолта. Целта е да се получи ултравиолетова светлина без външно захранване с кабели", посочи той.

"Честотата е до 700 килохерца, която е безопасна за човешкото тяло. Апаратура с подобна честота се ползва при козметични процедури, в рехабилитационни и възстановителни манипулации.

Ефектът на гермицидните лампи е бил изследван още от преди 50 години, оттогава те се ползват за дезинфекция на помещения и инструменти срещу бактерии и вируси и при дейности, изискващи висока степен на стерилност", припомни Ганчев.

Днес обаче се срещаме с нещо много по-различно от стандартните вируси. Според него, все още няма клинични изпитания за продължителонстта на оптималното време, в което тези лампи могат да бъдат приложими срещу COVID-19.

Руски региони получиха първа партида от ваксината срещу COVID-19

По думите му, е необходимо изследване на това времетраене, което може да бъде направено в международно призната сертифицирана лаборатория от типа S-4. "Няколко са лабораториите в големите изследователски институти по света, които могат да направят подобно изследване, което струва скъпо, но е нужно, предвид усилията на цялото човечество за справяне със заразата", уточни той.

"При липсата на такива клинични изпитания, свързани с времетраенето на облъчването, които са изключително скъпи, изобретателите не могат да реализират патентованото изделие в продукт, който да бъде за масова употреба и да влезе в продажба, за да подпомогне битката срещу COVID-19", подчерта Ганчев.

След като вече промишленият образец е регистриран в патентното ведомство, на базата на получената документация, двамата изобретатели със съдействието на юристи ще кандидастват по Европейска програма за започване на подобно производство.

"В техния проект специален акцент ще бъдат клиничните изпитания за безопасната мощност на лампата, за разстоянието от което може да действа върху повърхностите и в кухините, предвид тяхната площ и обем, както и за времетраенето, което е нужно", посочи Ганчев.

На 30 септември ще приключат първите изпитания на втората руска ваксина

"Междунардно призната лаборатория може единствено, след клинични проучвания, да каже какви са адекватните параметри, за да бъдат приложими ефективно гермицидните лампи в условията на новия коронавирус", подчерта изобретателят.

"Ако българска, европейска институция или организация съдейства за извършването на такова изследване, то това ще бъде в помощ на всички, които произвеждат подобна апаратура, съответно и за хората, които ще знаят какъв ефект да очакват", посочи Ганчев.

Той подчерта, че голямата цел е патентованото изделие, след необходимите процедури, да бъде произвеждано в България.
БТА