Бъчварова: Бежанците в Харманли са искали да бъдат пуснати и да тръгнат към Сърбия
Бъчварова: Бежанците в Харманли са искали да бъдат пуснати и да тръгнат към Сърбия / БГНЕС, архив
Бъчварова: Бежанците в Харманли са искали да бъдат пуснати и да тръгнат към Сърбия
91362
Бъчварова: Бежанците в Харманли са искали да бъдат пуснати и да тръгнат към Сърбия
  • Бъчварова: Бежанците в Харманли са искали да бъдат пуснати и да тръгнат към Сърбия

Разбунтувалите се бежанци в лагера в Харманли вчера са искали да бъдат пуснати и да тръгнат в посока Сърбия. Това съобщи пред депутатите вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова. По думите й към момента ситуацията е овладяна.

"В този момент ситуацията е овладяна, има щаб, който работи на място, осигурени са храна и медицински грижи за всички, които са на територията на центъра", заяви още Бъчварова.

След размириците в Харманли: 24 ранени полицаи и близо 400 души задържани

"Към вчерашния ден на три места в бежански центрове в Европа е имало подобни събития - на остров Лесбос в Гърция, в Италия до Торино и в лагера Кале във Франция", посочи тя.

При потушаването на безредиците 24 служители на МВР са получили леки наранявания и са прегледани. Към настоящия момент са задържани 240 обитатели. Предстои да бъдат задържани още хора, които са взели активно участие при безредиците, обясни министърът в оставка.

В кулоарите на парламента Бъчварова допълни, че ДАНС проверява дали някой от лагера в Харманли принадлежат на радикална клетка. По думите й има един човек, за който е установен такъв контакт, но отказа да навлиза в подробности. Така и не стана ясно дали той е част от Ислямска държава.