В момента е сезонът на респираторните инфекции, циркулират вирусите, причиняващи COVID 19 и сезонния грип. Това коментира по NOVA NEWS епидемилогът д-р Христиана Бацелова. Тя добави, че е възможно човек да боледува едновременно от COVID и от грип.

„Месеците януари, февруари и началото на март е времето, в което най-интензивно се разпространява сезонният грип. Следим заболеваемостта, когато е необходимо и тя се повиши РЗИ могат да обявят грипна епидемия в съответното населено място, което преди включваше и грипна ваканция”, каза Бацелова.

По думите ѝ всеки детски организиран колектив трябва да има сутрешен филтър, без значение дали има предпоставки за грипна епидемия.

„Медицинско лице всяка сутрин трябва да проверява децата за наличие на симптоми на остро инфекциозно заболяване. Тези филтри са задължителни”, добави тя.

По думите й грипът започва много рязко. ”Температурата се повишава, появява се силна отпадналост, главоболие, болки в мускули и стави. При COVID симптомите започват плавно. Необходимо е да се направи тест, за да се установи причинителят”, каза още Бацелова.

Тя уточни, че от грип най-тежко боледуват деца до 5 години и лица над 65 –години, бременни и лица с хронични заболявания.  

Д-р Христиана Бацелова каза, че е имало интерес към ваксината от грип, но към тази за превенция на COVID-19 интересът е нулев.
nova.bg