/ iStock/Getty Images
Бум на Аскаридоза – по-известна като глисти, се отбелязва в Благоевград и Кърджали, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи, информира БГНЕС. Само в седмицата от 10 до 16 юни в Благоевград са регистрирани 9 случая, като в цялата страна няма нито един друг регистриран случай.

Тенденцията по заразяване с глисти в Благоевград отбелязва пик за страната не само в средата на юни, но и изобщо от началото на годината. Така през февруари в областта е имало 10 случая на заразени с аскаридоза, докато през март бройката им рязко скача до 26 човека. За сравнение, другото огнище на глисти е в Кърджали, където през февруари са регистрирани 12 случая на заразени, а през март – 17.

Как да накараме злоядо дете да яде?

През април в Благоевградско при 32-ма души са открити паразитите, а в Кърджали 24 човека са били заразени. В нито една област в страната няма заразени с аскаридоза хора, сочат още данните за април.

През миналия месец 18 благоевградчани са опаразитени, а в Кърджали случаите са 19. И двете области са рекордьори по брой заразени в страната.

За БГНЕС от Регионалния здравен инспекторат – Благоевград съобщиха, че в констатираните девет случая на глисти на територията на областта няма нищо тревожно.

В момента се изследват деца за прием в детските заведения на територията на областта, констатираните случаи са от Благоевград, Банско, Кресна, Разлог, с. Долно Краище - община Белица, и Ново Делчево - община Сандански, каза д-р Янита Стоева от Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград.

Яжте плодове и зеленчуци, за да сте щастливи (ВИДЕО)

Тя каза, че заболяването при децата не се предава от човек на човек, яйцата на паразита се намират в почвата, при консумация на приземно растящи плодове и зеленчуци те се поглъщат и така става заразяването. Самите яйца на паразита стават активни в почвата при определени условия като температура, влажност и най-вече дълъг период от време.

„За да не се получи заразяване, плодовете и зеленчуците трябва да се измиват с обилно течаща вода, а преди ядене и ръцете“, добави д-р Стоева.