България е зависима на около 85% от руския природен газ
Към настоящия момент няма опасност от спиране на доставките на природен газ. Потенциален риск има, но извънредна ситуация липсва - това заяви пред NOVA изълнителният директор на „Булгатрансгаз” Владимир Малинов и допълни: "Надявам се да успокоя хората, че няма нужда да се презапасяваме с газ”.

„Булгатрансгаз” е задължен да осигурява преноса на природен газ до всички битови и промишлени консуматори, включително и „Топлофикация”, посочи още той.

Според него всяко едно извънредно положение води до промяна в правилата на играта от гледна точка на пазарите на газа. „В последните седмици се забелязват големи флуктуации в цените на газа. Имаме дни, в които цената на газа скача с 70%, на следващия ден пада с 30, което не е чисто пазарно поведение”, поясни Малинов. И допълни, че заедно с Министерството на енергетиката са изготвили мерки, които да гарантират в максимална степан сигурността на доставките.

България е зависима на около 85% от руския природен газ. Всички договорени задължения се изпълняват в пълен обем към настоящия момент, уточни той.

Според него е най-важно да се гарантира газът за битовото потребление.  

В момента газохранилището „Чирен” е запълнено на 20% от възможния му капацитет. „Искрено се надявам, че ще го запълним на 90% до октомври”, каза още шефът на „Булгатрансгаз”.

„Тази икономическа и инфлационна аномалия ни показа, че е важно да имаме възможност България да съхранява повече количества газ", коментира Малинов.
nova.bg