Очаква се цената на природния газ да поевтинее с около 8% за юли месец. Това стана ясно от открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), където се обсъди доклад във връзка с внесеното на 12.06.2023 г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец юли 2023 г. Това съобщиха от енергийния регулатор.

В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите, докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора.

В откритото заседание участва изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ от 1 юли 2023 г. да бъде в размер на 58,01 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

На откритото заседание изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева информира, че през последните няколко седмици се наблюдава ръст на борсовия индекс TTF - месец напред, който е ценообразуващ елемент за формиране на регулираната цена на природния газ. От 12 юни до днес този индекс е нараснал с над 19%, уточни тя. „С оглед на тази тенденция, към днешна дата прогнозната цена на природния газ на „Булгаргаз“ за месец юли би била около 60,40 лв/MWh, или с около 8 % по-ниска от утвърдената цена за м. юни от 65,82 лв/MWh“. Подчертано беше, че благодарение на високия дял на азербайджанския газ в общото потребление, увеличението на борсовите индекси е сведено до минимум.

„Промяната в заявената прогнозна цена на природния газ е значително по-ниска от промяната на газовите борси през последните 20 дни. Това отново показва ползата от договора с азербайджанския газов доставчик, който не е обвързан с борсовия индекс TTF и има определящо влияние за формиране на цената на природния газ. Благодарение на това се редуцира влиянието на резки отклонения на газовите борси и се осигуряват благоприятни цени за българските потребители“, заяви на откритото заседание председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

От своя страна членът на Комисията Александър Йорданов подчерта наличието на три важни обстоятелства при доставките на „Булгаргаз“ за българския пазар през тази година– отпадането на зависимостта от един доставчик, разнообразяването на маршрутите за доставки и осигуряването на конкурентни цени за българските потребители, в сравнение с европейските спот пазари, дори в периодите на пикови цени. Той посочи, че българският газов пазар се развива и „Булгаргаз“ е в състояние да бъде активен участник на съседните газови пазари и да заеме позициите на значим търговец.
БНР