БСП сами срещу всички в защита за дипломатите агенти
БСП сами срещу всички в защита за дипломатите агенти / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БСП сами срещу всички в защита за дипломатите агенти
37088
БСП сами срещу всички в защита за дипломатите агенти
  • БСП сами срещу всички в защита за дипломатите агенти

БСП останаха сами в позицията си срещу декларацията на управляващите, с която се настоява дипломатите, сътрудничели на Държавна сигурност, да освободят постовете, които заемат. Декларацията беше одобрена от 152 депутата от ГЕРБ, „Атака”, Синята коалиция и ДПС, а БСП гласуваха против.

Тя призова посланиците да се оттеглят, а министърът на външните работи, Министерският съвет и президентът да предприемат необходимите действия по отзоваването им.

От левицата заявиха, че проектодокумента нарушава конституционните права на дипломатите. Ангел Найденов от БСП смята, че декларация е средство за натиск на президента, да се изпълни по-бързо едно решение на изпълнителната власт.

Юнал Лютфи от ДПС, който беше осветен от комисията по досиетата като агент на службите, каза, че движението подкрепя инициативата на управляващите, но настояват посланиците да бъдат отзовани по достоен начин и да не се прилага политическата лустрация.

„Не е въпроса дали тези хора са добри или лоши професионалисти. Въпросът е, че те в момента не могат да представляват България”, коментира в залата Доброслав Димитров от ГЕРБ. „Предлагам на колегите от ляво да не гледат на тази декларация като насочена срещу тях и автоматично да я отхвърлят. Това е един общ наследен проблем. Нека не става така, че след 20 години следващото поколение да е в тази зала и да говори за агенти, за Държавна сигурност и за досиета”, обърна се още той.

„Предлагам вместо „призовава” в първа точка да бъде „настоява” всички, чиито имена са огласени да се оттеглят от задграничните си постове”, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Това, което вие правите, е вменяване на колективна вина и колективна лустрация, по същество се нарушава конституцията. Защо министър Цветан Цветанов не си подаде оставката, след като всички вече знаем, че е работил в едно от управленията на ДС. Това същото важи и за шефа на българските държавни митници Ваньо Танов”, заяви Сергей Станишев от трибуната.

Той беше категоричен че групата на Коалиция за България няма да подкрепи декларацията. „Не се срамувам да бъда против едно стадо”, каза той.