Позитано 20
Позитано 20 / БГНЕС
БСП се раздели, колкото и да отричат и лидерът Корнелия Нинова, и вътрешната ѝ опозиция. Това се случи днес на "Позитано" 20, където 74-ма от членовете на
Националния съвет се регистрираха за заседание, което Нинова обяви за нелегитимно и сбирка по интереси, пише "24 часа".

И двете групи обаче се оказаха единни в позицията си, че правителството трябва да си ходи и всички хора трябва да излязат на протест. Разделението дойде в начина, по който това бе направено - сутринта Нинова направи сама изявление за медиите, а след това членове на Националния съвет- с изработена партийна позиция. Спорът бе до колко е легитимно заседанието.

Социалистите заседават без Корнелия Нинова

Заседанието е свикано от 72-ма души, в залата има 81 души, обяви Антон Кутев, който е сред вносителите на искането за свикване на пленума. Той и колегите му Весела Лечева и Валери Жаблянов излязоха пред медиите, за да обяснят какво се случва на "Позитано" 20.

По устав, когато има нужните подписи, Нинова е длъжна да свика НС. Това, че не го свика, е неин избор. Но това не означава, че НС може да заседава само когато тя прецени, обясни Кутев. И обвини Нинова, че не е пожелала да изпълни устава.

Нинова кани протеста пред парламента в сряда

Нито един от хората в залата не иска разцепление, увери Кутев. Искаме да динамизираме процесите и да върнем на партията общото начало, допълни той. БСП никога не е била лидерска партия и това няма как да стане. Опитваме се да възстановим ролята на Националния съвет срещу определени лидерски амбиции, без това да доведе до разцепление, каза още Кутев.
 
БГНЕС