/ БГНЕС
БСП се събра на 50-ия си Конгрес в НДК. Според социалистите, той ще даде нов хоризонт за левицата.

БГНЕС

От всичките над 950 делегати на 50-ия Конгрес промени е направила Видинската партийна организация, където цялото ръководство напусна партията преди предходните парламентарни избори и съвсем естествено конференцията на видинските социалисти е избрала нови делегати на тяхно място, които да ги представляват на Конгреса, заявяват от ръководството на БСП в отговор на заявленията на Кирил Добрев, че в рамките на 2-3 седмици са отстранени около 70 делегати от конгреса.

БСП се регистрира в ЦИК за изборите

От БСП уточняват, че това са неверни изявления и спекулации относно състава на Конгреса на БСП, както са неверни и твърденията за смяна на делегати от ръководството на партията. „Ръководството на партията не може да сменя делегати. Това могат да правят само и единствено общинските и районни конференции на местните структури при спазване на Устава“, заявяват от "Позитано" 20.

БГНЕС

Промени са направили конференциите на пловдивските социалисти, където преди близо година започна пълен цикъл отчети и избори в шестте района на града. При пълен цикъл отчети и избори се избират изцяло нови органи, в това число и нови делегати на Конгреса, което могат да направят единствено и само местните организации. Избрани са и нови делегати отново от местните структури в единични случаи, като са отчетени предвидените от Устава напускане на партията, трайна невъзможност или смърт.

БГНЕС

Има едно делегатско място, което ще остане празно, тъй като титулярът е изключен от партията. Избор на нов лидер няма да бъде сред темите на партийния форум.

Втори опит: БСП отново свика Национален съвет

Попитана има ли вариант лидерският въпрос да бъде поставен на конгреса на БСП, Корнелия Нинова заяви по-рано, че всеки делегат може да предлага каквото реши, но няма как Конгресът да обсъжда този въпрос, тъй като в Устава на БСП преди време са приели, че председателят се избира от всеки един от членовете на партията с пряк избор. Докато тази норма в устава важи, всички претенденти за поста да заповядат, догодина септември ми изтича мандатът, има пряк избор, да се състезават пред членовете на партията и когото те харесат, да си изберат за председател, допълни Нинова.

БГНЕС

Лидерът на БСП каза, че на конгреса трябва да обсъдят нова модерна лява програма, защото старата е от 2008 г., а обществените отношения и левите идеи са се променили, изменения в Устава, платформа за местни избори и, разбира се, да обсъдят предстоящите парламентарни избори.