БСП представи свой проект за бюджет 2018, който определя като алтернатива на разчетите на управляващите
БСП представи свой проект за бюджет 2018, който определя като алтернатива на разчетите на управляващите / БГНЕС
Образованието, здравеопазването и доходите са приоритет в проекта на БСП за държавен бюджет за 2018 г. Това стана известно при представянето на проекта от председателя на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че проектобюджетът на БСП е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г.

С проектобюджета предлагаме лечение на причините, а не на последиците, заяви Нинова. Според БСП причина за проблемите в здравеопазването е това, че болниците са търговски дружества. Затова БСП предлага болниците вече да не са търговски дружества, а да се регистрират по закона за лечебните заведения. Причина за проблемите в образованието, според левицата, е сбърканият модел "парите следват ученика". Затова БСП предлага да се отмени този модел.

Какво предвижда бюджет 2018?

БСП представи свой проект за бюджет 2018, който определя като алтернатива на разчетите на управляващите
БГНЕС

По отношение на доходите от БСП предлагат ново данъчно облагане - въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата и прогресивен данък за физическите лица. В резултат от тази мярка над 2.8 млн. българи ще плащат по-малко данъци, заяви Нинова. БСП не предвиждат промяна на корпоративния данък. Заложено е обаче увеличение на данък дивидент от 5 на 10 процента.

КНСБ свиква национален протест с искане за увеличение на заплатите

Смятаме, че е справедливо и това може реално да доведе до увеличение на доходите, посочи Нинова. Дефицитът, заложен в алтернативния бюджет на БСП, е около 1.4 процента. Крум Зарков заяви, че БСП предлага да се въведе т.нар. "културен чек" за млади хора.

Обещават над 1 млрд. лева повече за пенсии и здравеопазване догодина

Драгомир Стойнев каза, че идеята на БСП е да се изкорени болестта в четири направления - неравенствата, образованието, здравеопазването и неравномерното развитие на регионите.

БСП представи свой проект за бюджет 2018, който определя като алтернатива на разчетите на управляващите
БГНЕС

Борисов се похвали: Ние наистина сме пример за други държави

ГЕРБ предлагат по-голямо финансиране на статуквото, ние предлагаме по-голямо финансиране на променени системи и модели, каза още Корнелия Нинова.
БТА