БСП пред шефа на ПАСЕ: Повечето протестиращи са критично настроени към всички партии
БСП пред шефа на ПАСЕ: Повечето протестиращи са критично настроени към всички партии / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
БСП пред шефа на ПАСЕ: Повечето протестиращи са критично настроени към всички партии
65360
БСП пред шефа на ПАСЕ: Повечето протестиращи са критично настроени към всички партии
  • БСП пред шефа на ПАСЕ: Повечето протестиращи са критично настроени към всички партии

Голяма част от българските граждани, които протестират в София, са критично настроени към всички партии. Това са разказали представители на БСП по време на среща в Народното събрание с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Жан-Клод Миньон.

Председателят на левицата Сергей Станишев е подчертал пред Миньон, че ГЕРБ не признава изборните резултати от първия ден на правителството на Пламен Орешарски.

„В Европа никой не поставя под съмнение резултатите от изборите. Когато се говори за това да бъде чут гласът на протестиращите, не се съмнявам, че и правителството, и българският парламент са готови да разговарят с всеки и това се доказва и с гражданските съвети, които са формирани към всички министерства, с много широко представителство на неправителствения сектор и на различни мнения. Също и в обсъждането и подготовката на нов Изборен кодекс, който трябва изцяло да промени правилата, по които се правят изборите - да гарантира тяхната прозрачност и почтеност, липсата на манипулации и фалшификации. Това е изключително важно. Едно нещо мога да кажа категорично, че нито правителството, нито парламентът са готови да разговарят на основата на ултиматум, защото част от протестиращите не желаят диалог, за съжаление. Може да има диалог с предварителни условия", заяви лидерът на БСП след срещата.

От своя страна по време на срещата с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа червеният депутат Янаки Стоилов е подчертал факта, че „Атака" е крепяла управлението на Бойко Борисов през миналия управленски мандат.

„Отбелязахме, че голяма част от българските граждани, които протестират по улиците и площадите, главно на София, са критично настроени към всички партии. Тези хора не са просто привърженици или противници на някои от основните партии и те не искат връщането на една или излизането на друга, а предявяват своите претенции към прекратяване на олигархичния модел", добави Стоилов.