/ БГНЕС
Националният съвет на БСП реши 50-ият юбилеен конгрес на партията да се състои на 9 и 10 май. Предложението на ръководството е било прието от членовете на Националния съвет, потвърдиха пред журналисти участници в заседанието.

Кирил Добрев: 85 хил. социалисти ще избират лидер на БСП

Народният представител Антон Кутев коментира, че в началото на днешното заседание на Националния съвет, Михаил Миков е предложил конгресът на партията да се проведе преди вътрешнопартийните избори, които ще бъдат на 26 април и 3 май. Антон Кутев заяви, че това предложение няма как да стане, тъй като има условности в устава на партията, които не позволяват конгресът да предхожда избора за ръководство.

Той определи като "малко крайно" предложението на колегата си Красимир Янков, който настоява целият състав на централната избирателна комисия, отговорна за вътрешнопартийния избор, да бъде освободен.

Социалисти искат конгрес преди избора на лидер, 21 са номинациите

"Това не е необходимо. Така наречената изборна комисия трябва да бъде дисциплинирана", каза Кутев. Той коментира слуховете, че се взимали решения от членовете на въпросната комисия, с които се притискали организациите да имат само един кандидат. "Това не е правилно с такива апаратни хватки, които ограничаван избора. Тоест трябва тази ЦИК да бъде по някакъв начин дисциплинирана това да не го прави", коментира Кутев.

Нинова: Правителството на Борисов създава национални кризи

Относно кандидатурата на Кирил Добрев, който в момента е заместник-председател на БСП, и има 13 номинации за лидерския пост, Кутев посочи, че самият факт, че той се кандидатира, ще доведе до много по-голяма избирателна активност. По думите му по този начин ще има много по-голяма вероятност да бъдат събрани нужните гласове от 50 плюс един, за да бъдат валидни резултатите от предстоящите избори на 26 април. "Ако има под 50% активност, изборът ще е невалиден, което би било тежък имиджов проблем за БСП", коментира Кутев.

По думите му членовете на БСП в сравнение с предходни преброявания остават между 70 и 80 хиляди души. Техният брой ще стане ясен месец преди изборите, когато Централната избирателна комисия оповести имената на далите съгласие да участват в надпреварата кандидати.
БТА