/ БГНЕС
От БСП отрекоха да е сменяла делегати по време на Конгреса на левицата. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

От БСП уточняват, че ръководството на партията не може да сменя делегати. Това могат да правят само и единствено общинските и районни конференции на местните структури при спазване на Устава.

БСП: Заседанието на Националния съвет се отлага по три причини

От всичките над 950 делегати на 50-ия Конгрес промени е направила Видинската партийна организация, където цялото ръководство напусна партията преди предходните парламентарни избори и съвсем естествено конференцията на видинските социалисти е избрала нови делегати на тяхно място, които да ги представляват на Конгреса.

Промени са направили конференциите на пловдивските социалисти, където преди близо година започна пълен цикъл отчети и избори в шестте района на града. При пълен цикъл отчети и избори се избират изцяло нови органи, в това число и нови делегати на Конгреса, което могат да направят единствено и само местните организации, заявиха още от БСП.

В БСП решават с кого ще се коалират за предсрочните избори

"Избрани са и нови делегати отново от местните структури в единични случаи, като са отчетени предвидените от Устава напускане на партията, трайна невъзможност или смърт.  Има едно делегатско място, което ще остане празно, тъй като титулярът е изключен от партията", обясниха още от партията.

От БСП правят заключение, че над 950 делегати на Конгреса, промените, направени от местните структури в състава му, са по-малко от 5% и всички те са направени в съответствие с Устава на БСП. "Лъжите и спекулациите целят дискредитиране на Конгреса, което ние няма да допуснем", категорични са от БСП.